Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Άλλο ένα κρούσμα κακοποίησης ηλικιωμένης

Διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας τείνει να λάβει το φαινόμενο εξαπάτησης κυρίως ηλικιωμένων ατόμων. Τελευταία περίπτωση μια 82χρονη στα Γιάννενα, την οποία επιχείρησαν να ληστέψουν μέσα στο σπίτι της.

Δράστης ένας μεσήλικας ο οποίος προσποιούμενος τον πωλητή χαλιών αποπειράθηκε με χρήση βίας, να αφαιρέσει το πορτοφόλι της.

Η γιαγιά ωστόσο αποδείχθηκε αυτό που λέμε «σκληρό καρύδι», αντιστάθηκε, κάλεσε σε βοήθεια και έτρεψε σε φυγή τον δράστη.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι πρόκειται για 57χρονο Έλληνα, ο οποίος αναζητείται προκειμένου συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου.

Με αφορμή και αυτό το περιστατικό, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου με ανακοίνωσή της, καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, επισημαίνοντας:

– Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.

– Μη πείθεστε εύκολα με άγνωστα άτομα που σας πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών σας, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ιατρικών υπηρεσιών κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών σας προσώπων.

– Μην υπογράφετε ποτέ λευκά έντυπα (εξουσιοδοτήσεων, δήθεν ασφαλιστικών αποζημιώσεων,) κλπ.

– Μην εμπιστεύεστε άτομα που σας λένε ότι έχετε κερδίσει δώρα, διακοπές, βραβεία ή χρήματα και ζητούν να πληρώσετε για έξοδα συσκευασίας, αποστολής ή άλλες επιβαρύνσεις κλπ.

– Μην δίνετε τηλεφωνικά στοιχεία για την πιστωτική σας κάρτα ή τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού ή άλλες προσωπικές πληροφορίες.

– Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας ιδίως όταν κοιμάστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσετε.

– Μη τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης κρατήστε την τσάντα μπροστά σας και φροντίστε να είναι κλειστή.

– Μη διστάσετε να αναφέρετε στην Αστυνομία κάθε ύποπτο άτομο ή περιστατικό που θα αντιληφθείτε.

– Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει