Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Άμεση κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας ζητά η Αθήνα

Έκκληση για άμεση κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας EFSF, το οποίο θεωρεί “κλειδί” για τη συμμετοχή κρατών και ιδιωτών στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, απηύθυνε σε Βρυξέλλες και Ευρωπαίους εταίρους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν

– Ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Jean-Claude Juncker

– Ο αρμόδιος Επίτροπος, κ. Olli Rehn

– Ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF, κ. Charles Dallara

– Ο επικεφαλής του EFSF, κ. Klaus Regling

– Ο πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, κ. Vittorio Grilli

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, έγινε επισκόπηση, σημείο προς σημείο, όλων των σχετικών θεμάτων, με γνώμονα την ανάγκη πλήρους και ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη, τόνισε πως η εφαρμογή του σχήματος που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, τώρα που έχει οξυνθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, γιατί το μήνυμα που στέλνει η Ευρωζώνη με τον τρόπο αυτό δεν αφορά μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά την ίδια την ικανότητά της να στηρίξει με κάθε τρόπο το ευρώ και τη διεθνή οικονομική και νομισματική σταθερότητα.

Από την άποψη αυτή, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, έχει ιδιαίτερη σημασία να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις για το νέο ρόλο του EFSF. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το EFSF είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μέσω των εγγυήσεων που παρέχει.

Ο τρόπος με τον οποίο αντλεί κεφάλαια το EFSF, μέσα από την έκδοση δικών του ομολόγων, που κατέχουν την υψηλότερη δυνατή θέση στις αξιολογήσεις και η ευρύτερη λειτουργία που μπορεί να αναπτύξει, έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός (ESM) είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και χειροπιαστό και ανοίγει πολλές προοπτικές, εφόσον συνοδεύεται από την αναγκαία πολιτική διορατικότητα και αποφασιστικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει