Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Άμεση ψήφιση των νόμων για τις τράπεζες ζητά η Κομισιόν

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν τα κυπριακά σχέδια παρά το «όχι» της Μέρκελ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις κυπριακές προτάσεις και, παράλληλα, καλεί τις κυπριακές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα την νομοθεσία για τον περιορισμό στη κίνηση κεφαλαίων, καθώς και την νομοθεσία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Κομισάριου οικονομίας Όλι Ρεν.

Όπως εξήγησε, ο ίδιος ο επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε χθες βράδυ τις κυπριακές αρχές να υιοθετήσουν άμεσα τις δύο νομοθεσίες, καθώς κρίνονται απολύτως αναγκαίες σε αυτή τη συγκυρία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα, την νομοθεσία για τις τράπεζες ο Σάιμον Ο’ Κόνορ διευκρίνισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί την εφαρμογή της σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Εξ άλλου, ο Σ. Ο’ Κόνορ τόνισε ότι η Επιτροπή από σήμερα το πρωί εξετάζει προσεκτικά τις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε χθες βράδυ η Λευκωσία, κυρίως σε σχέση με τη δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης.

«Εξετάζουμε αυτήν την πρόταση λεπτομερώς για να δούμε σε ποιο βαθμό είναι βιώσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι στελέχη της Επιτροπής, μαζί με στελέχη της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, βρίσκονται στη Λευκωσία, προκειμένου να βοηθήσουν στο σχεδιασμό βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων.

Σε ό,τι αφορά την νομοθεσία για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, εξήγησε ότι βάσει της Συνθήκης της Ε.Ε., προβλέπεται να τεθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σημείωσε δε ότι ένα κράτος – μέλος μπορεί μονομερώς να αποφασίσει τον περιορισμό στις κινήσεις των κεφαλαίων, χωρίς την έγκριση των άλλων κρατών-μελών, ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρκεί η σχετική νομοθεσία να πληροί τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η Συνθήκη της Ε.Ε.

Για το θέμα αυτό, πρόσθεσε η Σ. Χιουζ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει τεχνική βοήθεια στις κυπριακές αρχές.

Πηγή – Νewsbeast.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει