Άνοδος για τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε το απόγευμα στο 2,03% από 2,078% που κυμαινόταν την Παρασκευή. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου περιορίστηκε στο 1,06% από 1,10%.

Οι προσδοκίες των επενδυτών για νέες θετικές ειδήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο μέτωπο της οικονομίας και όσα ειπώθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις τροφοδότησαν για μία ακόμη φορά το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αγορά κρατικών τίτλων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 34 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετες ομόλογο με 14 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,04% από την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,39% να περιοριστεί στο 2,43% από 2,48% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1126 από τα 1.1128 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Στάση αναμονής τηρεί η αγορά ενόψει της συνεδρίασης της Fed η οποία ξεκινά την Τετάρτη. Θετικό ωστόσο παραμένει το κλίμα για το δολάριο καθώς οι οικονομικοί δείκτες στις ΗΠΑ καταδεικνύουν μία σχετικώς ικανοποιητική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, έναντι σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,309%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,363%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,364% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,404%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1119 δολ.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει