Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Έδιωξαν την Χρυσή Αυγή από εκδήλωση

Επεισοδιακή ήταν η σημερινή εκδήλωση στην Τσαριτσάνη για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα της πόλης. Ένταση δημιουργήθηκε εξαιτίας της πρόθεσης του βουλευτή Λάρισας της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου που έφτασε στο χώρο συνοδευόμενος από τρία τέσσερα άλλα μέλη του κόμματος να καταθέσει στεφάνι στο ηρώο της πόλης.

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί αλλά και οι φορείς της περιοχής καθώς και οι διοργανωτές της εκδήλωσης – Δήμος Ελασσόνας και Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης – απαίτησαν την απομάκρυνση των μελών της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι είναι ανεπιθύμητοι στην Τσαριτσάνη και ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν την κατάθεση στεφανιού από τους συνεχιστές αυτών που ευθύνονται για το ολοκαύτωμα πριν από 70 χρόνια.

Κάποια στιγμή τα πνεύματα οξύνθηκαν αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκδήλωση αρχικά αναβλήθηκε με πρωτοβουλία του εκ των διοργανωτών δήμου Ελασσόνας, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση και τελικά πραγματοποιήθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο αφού προηγήθηκε η αποχώρηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

«Ο θύτης καταθέτει στεφάνι για τα θύματα» ήταν το σχόλιο της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη με αφορμή τη σημερινή «εκδίωξη» της Χρυσής Αυγής από την εκδήλωση μνήμης εκτελεσθέντων αγωνιστών από τα ιταλικά στρατεύματα στην Τσαριτσάνη.

Συγκεκριμένα η κ. Διώτη δήλωσε τα εξής: «σήμερα ήταν ημέρα μνήμης με εκδηλώσεις και κατάθεση στεφάνων στην Τσαριτσάνη της Ελασσόνας. Στις 12 Μαρτίου 1943 τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν 45 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην Τσαριτσάνη και έναν χρόνο μετάν τον Αύγουστο του 1944, οι Γερμανοί εκτέλεσαν άλλους 5.

Σ’ αυτήν την ημέρα μνήμης ενάντια στο φασισμό και τιμής στους νεκρούς, επέλεξαν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής του N. Λάρισας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στην κεντρική πλατεία του μαρτυρικού χωριού. Ως τραγική ειρωνεία της ιστορίας που ο θύτης καταθέτει στεφάνι στα θύματα.

Ο λαός μας όμως έχει δώσει μάχες και νεκρούς για την ελευθερία του και για την δημοκρατία ενάντια στον άξονα και το φασισμό τότε, και δεν ξεχνά. Εκδίωξε τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής από το χωρίο, γιατί το θεώρησε καθήκον του να μην επιτρέψει τον χλευασμό στην μνήμη των νεκρών του.

Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας και να είμαστε αισιόδοξοι/ες ότι οι νοσταλγοί του χειρότερου εφιάλτη της πρόσφατης ιστορίας θα απομονωθούν πολύ γρήγορα από την ελληνική κοινωνία και τους αγώνες της.»

ΠΗΓΗ:οnlarissa.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει