Έκθεση για τον Τζον Γουέιν θα αφαιρεθεί από Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020, 09:27

Ο Τζον Γουέιν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ, αλλά λόγω των εξαιρετικά συντηρητικών απόψεών του σχετικά με τη φυλή και άλλα ακανθώδη θέματα θεωρείται μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη σύγχρονη εποχή.

Τέτοιες απόψεις είχε εκφράσει σε μια πρόσφατα αποκαλυφθείσα συνέντευξη στο Playboy του 1971, στην οποία έκανε αρκετά ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια.

«Πιστεύω στην υπεροχή των λευκών έως ότου οι μαύροι εκπαιδευτούν σε ένα σημείο υπευθυνότητας» είχε δηλώσει ο ηθοποιός, προσθέτοντας: «Δεν αισθάνομαι ένοχος για το γεγονός ότι πριν από πέντε ή 10 γενιές αυτοί οι άνθρωποι ήταν σκλάβοι».

Ως αποτέλεσμα, έκθεση στη Σχολή Κινηματογραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια αφιερωμένη στην καριέρα του Τζον Γουέιν αφαιρείται μετά από διαμαρτυρίες σπουδαστών.

«Οι συζητήσεις για τον συστημικό ρατσισμό στα πολιτιστικά μας ιδρύματα μαζί με την πρόσφατη παγκόσμια, αστική εξέγερση του κινήματος Black Lives Matter απαιτούν να εξετάσουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Σχολή μας ως φορέας αλλαγής στην προώθηση αντιρατσιστικών πολιτιστικών αξιών και εμπειριών» ανέφερε ο αναπληρωτής κοσμήτορας για τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση, Έβαν Χιους.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι η έκθεση για τον Γουέιν θα ανακληθεί, πρόσθεσε ο Έβαν Χιους διευκρινίζοντας ότι τα αναμνηστικά θα φυλάσσονται στα αρχεία του Πανεπιστημίου.

Η έκθεση φέρεται να ήταν αιτία διαμάχης από την εγκατάστασή της το 2012.

Σύμφωνα με τη Daily Trojan του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια η έκθεση για τον Τζον Γουέιν θα αντικατασταθεί από μια νέα που θα περιλαμβάνει «στοιχεία της γηγενούς κινηματογραφικής δημιουργίας, του φεμινισμού και των κριτικών της θεωρίας της φύλης μέσω διαδραστικών προβολών».

Εν τω μεταξύ, μια παρόμοια διαμάχη οδήγησε σε συζητήσεις για το εάν το αεροδρόμιο Τζον Γουέιν στο Όραντζ Κάουντι πρέπει να μετονομαστεί.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020, 09:27

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει