Έκλεβαν μηχανές από σκάφη και τις έβγαζαν στην Αλβανία


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020, 04:17

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται πλέον οκτώ μέλη εγκληματικής οργάνωσης που πραγματοποιούσαν αρχικά κλοπές σκαφών, εξωλέμβιων μηχανών, και διαρρήξεις σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδος και τα έβγαζαν στην Αλβανία.

Ειδικότερα, οι δράστες αρχικά, είτε πωλούσαν τα κλοπιμαία ως εξαρτήματα από κατάστημα διατηρεί ο ένας από αυτούς, είτε μέσω εικονικών παραστατικών εξαγωγής, που εκδίδονταν από τον ίδιο, τα εξήγαγαν στην Αλβανία, με την κατάθεση στο Τελωνείο εικονικών εγγράφων-τιμολογίων.

Τη δράση τους ωστόσο, διέκοψε η πανδημία του κορωνοϊού, αφού ο «αρχηγός» δεν είχε την δυνατότητα να εισέρχεται στην Ελλάδα, για να διαπράττει κλοπές και να επιστρέφει στην Αλβανία. Έτσι, η σπείρα άλλαξε προσανατολισμό και επικεντώθηκε στη  διάπραξη κλοπών και ζωοκλοπών, κυρίως σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Παράλληλα, τρία από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και τουλάχιστον ακόμη δύο άτομα που αναζητούνται, εξωθούσαν στην πορνεία μια ανήλικη κοπέλα, εκδίδοντάς την σε άγνωστα άτομα έναντι χρηματικής αμοιβής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η εξάρθρωση της εγκληματικών οργανώσεων είναι «αποτέλεσμα μεθοδικών και ενδελεχών ερευνών των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί αξιοποίησαν πλήρως όλα τα στοιχεία που συνέλλεξαν τόσο με φυσικές όσο και με ειδικές ανακριτικές μεθόδους».

Η σύλληψη των δραστών, πραγματοποιήθηκε στις 9-7-2020, στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στον Αστακό και στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου.

Συνελήφθησαν συνολικά οκτώ μέλη των εγκληματικών οργανώσεων και πιο συγκεκριμένα τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – που περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της πλαστογραφίας, της απάτης, της μαστροπείας, της ζωοκλοπής, της κατοχής ναρκωτικών, της κατοχής όπλων, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη τεσσάρων συνεργών τους, οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τα μέλη της σπείρας κατά την πρώτη εγκληματική οργάνωση που είχαν συστήσει για χρονικό διάστημα ενός έτους και πλέον, λειτουργούσαν με ιεραρχική δομή και διαρκή δράση, με σκοπό την διάπραξη κλοπών σκαφών, εξαρτημάτων αυτών, εξωλέμβιων μηχανών και διαρρήξεων αποθηκών με σχετικά αντικείμενα, σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Από την ερεύνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν διαπράξει σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

21 κλοπές εξωλέμβιων μηχανών,

10 κλοπές και 2 απόπειρες κλοπής σκαφών,

3 διαρρήξεις σε αποθήκες με ναυτικό εξοπλισμό,

2 κλοπές τρέιλερ μεταφοράς σκαφών,

8 ζωοκλοπές αφαιρώντας συνολικά (55) αμνοερίφια,

4 κλοπές σε οχήματα ( μετασχηματιστές, καύσιμα, μπαταρίες)

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργούν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει