Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Έκοβε δάχτυλα νεκρών Ταλιμπάν για σουβενίρ!

Ένα μακάβριο «αναμνηστικό» φαίνεται πώς κρατούσε Βρετανός στρατιώτης από νεκρούς μαχητές στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο στρατιώτης κρατούσε τα δάχτυλα των νεκρών Ταλιμπάν για σουβενίρ.

Η Sun υποστηρίζει πως οι στρατιωτικές αρχές ερευνούν την υπόθεση, η οποία αφορά έναν στρατιώτη, που υπηρετούσε στο 5ο Τάγμα των Αργκάιλ και Σάδερλαντ Χαϊλάντερς, το Βασιλικό Σύνταγμα της Σκοτίας, στην επαρχία Χελμάντ του νότιου Αφγανιστάν.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ένα επεισόδιο ερευνάται από τη Βασιλική Στρατονομία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας. «Δεν θα ήταν πρέπον να το σχολιάσουμε εφόσον η έρευνα είναι σε εξέλιξη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η έρευνα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ξεκίνησε μετά την επιστροφή του τάγματος από το Αφγανιστάν, τον περασμένο Απρίλιο. Φαίνεται ότι ο στρατιώτης έκοβε τα δάχτυλα των νεκρών Ταλιμπάν, γιατί ήθελε να τα κρατήσει για σουβενίρ, κάτι που είναι εντελώς μακάβριο.

Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πάντως ότι οι Βρετανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται να μεταχειρίζονται τους νεκρούς εχθρούς όπως θα έκαναν και με τους δικούς τους. «Καθ’ όλη τη θητεία μου στο στρατό, ποτέ δεν άκουσα να γίνεται κάτι τέτοιο», είπε ο Κλάιβ Φεργουέδερ, απόστρατος συνταγματάρχης και διοικητής της SAS. «Το να παίρνει κανείς τρόπαια από νεκρούς μαχητές είναι ένας σίγουρος τρόπος να εξαγριώσεις τον τοπικό πληθυσμό», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Περίπου 9.500 Βρετανοί στρατιώτες υπηρετούν σήμερα στο Αφγανιστάν. Αμερικανοί στρατιώτες είχαν καταδικαστεί σε ποινές το φυλάκισης το 2010 διότι επίσης έκοβαν δάχτυλα και ανθρώπινα μέλη από φερόμενους ως Ταλιμπάν, τα οποία κρατούσαν ως τρόπαια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει