Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Έμειναν με τα CDS στο χέρι…

Δεν προκαλεί “πιστωτικό γεγονός” το πρόγραμμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στην ελληνική κρίση χρέους, το οποίο αποφασίστηκε χθες από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup.

Αυτό ξεκαθάρισε σε τηλεφωνική του συνέντευξή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Ντέιβιντ Γκριν, γενικός σύμβουλος του διεθνούς οργανισμού ISDA, ο οποίος θεσμικά αποτελεί τον απολύτως αυθεντικό, τελικό κριτή “πιστωτικών γεγονότων” στον κόσμο των συμβολαίων ασφάλισης κινδύνου κατά χρεοκοπίας (CDS).

Πρακτικά, τα CDS επί ελληνικών ομολόγων δεν πρόκειται να “πυροδοτηθούν” από τις χθεσινές δεσμεύσεις του Eurogroup – απογοητεύοντας τους κερδοσκόπους – και αυτό σίγουρα αποτελεί ένα ακόμα καλό νέο, το οποίο μάλιστα περιορίζει τις επιπτώσεις της προαναγγελθείσας υποβάθμισης σε καθεστώς “περιορισμένης στάσης πληρωμών” της Ελλάδος από το διεθνή οίκο Fitch Ratings.

Σύμφωνα με τον κ.Γκριν, η πρόκληση “πιστωτικού γεγονότους” στα CDS επί ελληνικών ομολόγων αποφεύγεται, επειδή οι αλλαγές στους όρους που διέπουν τις ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις δεν θα εφαρμοστούν “οριζοντίως” για όλους τους ομολογιούχους κάθε έκδοσης, αλλά μόνο για όσους εθελοντικά το επιλέξουν.

“Πρόκειται ξεκάθαρα για μια εθελοντική ανταλλαγή και δεν βλέπω πώς αυτό πυροδοτεί ένα πιστωτικό γεγονός, επειδή δεν υπάρχει κάτι εκεί που είναι δεσμευτικό σε όλους τους κατόχους χρέους”.

Επισημαίνεται, ότι για την Ελλάδα, αποκλειστική αρμόδια για την εξέταση του ενδεχομένυο επέλευσης “πιστωτικού γεγονότους” στον κόσμο των CDS είναι η επιτροπή EMEA ISDA Determination Committee. Για την εξέταση μιας τέτοιας πιθανότητας είναι απαραίτητη η υποβολή μιας αντίστοιχης αίτησης από ενδιαφερόμενο συμμετέχοντα στην αγορά των CDS. Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει την εμφάνισή της κάποια τέτοια αίτηση.

Η τρέχουσα “καθαρή θεωρητική αξία” (“net notional value”) των CDS σε κυκλοφορία επί ελληνικών ομολόγων, υπολογίζεται σε 4,65 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Αυτή, αποτελεί τη μέγιστη εκτιμώμενη αξία που θα “άλλαζε χέρια” με τη μορφή αποζημιώσεων, σε περίπτωση πρόκλησης ενός “πιστωτικού γεγονότους” στα CDS επί ελληνικών ομολόγων, σήμερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει