Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ένα άθλημα για τολμηρούς

Θέαμα που κόβει την ανάσα, εντυπωσιακό αλλά και ριψοκίνδυνο, προσφέρουν, από χθες και για τρεις ημέρες, 20 αθλητές από όλο τον κόσμο, στη διάσημη παραλία του Ναυαγίου, στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για το base-jump, ένα άθλημα για τολμηρούς, που προέρχεται από την Αμερική και κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα.

Το base-jump είναι πτώση αρχικά ελεύθερη και στη συνέχεια με αλεξίπτωτο, από κατακόρυφους, απότομα κομμένους ή με αρνητική κλίση βράχους, με ελάχιστο ύψος 200μ.

Όπως μας εξηγεί ο Έλληνας τεχνικός του αθλήματος Στράτος Γιαμούκογλου, η ίδια η ονομασία του προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων, κτίριο(bulding), κεραία (antenna), γέφυρα (span), γη (earth),θέσεις που προσδιορίζουν τις συνθήκες πτώσης- δηλαδή το πεδίο δράσης πρέπει να τέμνει κατακόρυφα την ατμόσφαιρα.

Ο Στράτος Γιαμούκογλου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι το άθλημα σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις τα πάντα σε άλλη διάσταση και ανεβάζει την αδρεναλίνη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι επικίνδυνο, σε περίπτωση που γίνει κάποιος λαθεμένος χειρισμός.

Μόλις ο αθλητής αφεθεί στο χείλος του γκρεμού, για περίπου δύο δευτερόλεπτα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και αμέσως ανοίγει το αλεξίπτωτο, το οποίο πλέον κατευθύνει ο ίδιος, για να προσγειωθεί στο σημείο που επιλέγει, βλέποντας από ψηλά.

Ο φωτογράφος Δημήτρης Κοντίζας, ανεβασμένος πάνω στο κουφάρι του ναυαγισμένου τσιγαράδικου “Παναγιώτης” αποτυπώνει στην κάμερα συναρπαστικά δευτερόλεπτα, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τους τολμηρούς αθλητές.

Η εξάρτυσή τους αποτελείται από κράνος, μπότες, επιγονατίδες και νάρθηκες για τους αγκώνες, καθώς και το αλεξίπτωτο, το οποίο φορούν στην πλάτη. Προϋπόθεση για την πτώση είναι η άπνοια ή ο άνεμος να είναι ασθενής και ευνοϊκός, δηλαδή να τον έχει ο αθλητής πίσω του.

Οι 20 αθλητές, που προσφέρουν ένα ξεχωριστό θέαμα στην παραλία του Ναυαγίου, είναι από τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, τον Καναδά, την Αμερική, την Ιταλία και τη Φινλανδία.

Εκτός από την ατομική πτώση, γίνονται και άλματα επιδείξεων στα οποία συμμετέχουν δύο ή τρεις αθλητές.

Η τριήμερη εκδήλωση στο Ναυάγιο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ζακυνθίων. Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων, όπου βρίσκεται το πολυφωτογραφημένο ναυάγιο, Νίκος Ακτύπης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι η διοργάνωση αποτελεί μια ιδιαίτερη προβολή της περιοχής σε όλο τον κόσμο και ειδικά για όσους λατρεύουν τα extreme sports (εξτρίμ σπορ).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει