Ένα χρόνο χωρίς έλεγχο αντιντόπινγκ ο Ελληνικός Αθλητισμός

Στο έλεος της «φαρμακο- διέγερσης» βρίσκεται για περισσότερους από 12 μήνες ο Ελληνικός αθλητισμός.

Η απεργία διαρκείας που έχουν κηρύξει οι δειγματολήπτες του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπιγκ (Ε.Σ.Κ.Α.Ν) που παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερο από ένα χρόνο, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη ανυπαρξία τακτικών η έκτακτων ελέγχων σε αθλητές όλων των σπορ.

Πρωταθλήματα ομαδικών η ατομικών αθλημάτων διεξάγονται χωρίς να γίνονται τα απαραίτητα τεστ.
Μια κατάσταση ανεξέλεγκτη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει νέο μεγάλο σκάνδαλο με καταστρεπτικές επιπτώσεις για τον αθλητισμό της χώρας.

Οι παράγοντες του αθλητισμού μιλούν για ένα «ξεχαρβαλωμένο» σύστημα ελέγχων διάτρητο και αναξιόπιστο.
Το Ε.Σ.Κ.Α.Ν είναι φανερό πώς δεν μπορεί να εκπληρώσει το ρόλο για τον οποίο η πολιτεία το σύστησε.

Το Κέντρο Αντιντόπιγκ του Ο.Α.Κ.Α που κάποτε ήταν αξιολογημένο μεταξύ των κορυφαίων στη λίστα του παγκόσμιου οργανισμού Αντιντόπιγκ (WADA), δεν διαθέτει βασικό υλικό για τους ελέγχους, ελλείψει πόρων και ζητά προκαταβολικά τα χρήματα για έξοδα των ελέγχων που διενεργεί.

Από την πλευρά της, η ίδια η πολιτεία σηκώνει τα χέρια ψηλά και με την επίκληση της έλλειψης κονδυλίων ζητά από τους ίδιες τις ομοσπονδίες να κάνουν με έξοδά τους τους ελέγχους.

Ο ΣΕΓΑΣ όπως και η Ομοσπονδία Άρσης Βαρών που εκπροσωπούν τα αθλήματα που έχουν πληγεί περισσότερο από τη μάστιγα της «φαρμακο- διέγερσης» είναι από τις λίγες ομοσπονδίες που έχουν κάνει εκκλήσεις για την επίλυση του προβλήματος που απειλεί να τινάξει στον αέρα το οικοδόμημα του ελληνικού αθλητισμού, μία εποχή που είναι ήδη είναι φορτωμένος με πολλά προβλήματα, ένα μόλις χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Στην τελευταία ανακοίνωση του ο ΣΕΓΑΣ θέτει για μια φορά ακόμη την δραματική διάσταση του προβλήματος, καλώντας την Πολιτεία να παρέμβει άμεσα.

Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. εκφράζει την έντονη ανησυχία και λύπη του γιατί, για μία ακόμη φορά αυτή την περίοδο δεν διεξάγονται έλεγχοι doping στην Χώρα μας τόσο σε προγραμματισμένους διεθνείς Αγώνες, όσο και Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

Και δεν φθάνει μόνο αυτό το πρόβλημα, αφού ακόμη και τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί εδώ και ενάμιση μήνα από μια σειρά, ακόμη και Διεθνών Αγώνων, δεν αναλύονται εάν δεν προπληρωθεί η σχετική δαπάνη, σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΚΑ!!!

Σημειωτέον ότι οι οφειλές του ΣΕΓΑΣ προς ΟΑΚΑ, ύψους μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ αφενός είναι μηδαμινές μπροστά στις οφειλές εκατομμυρίων από φορείς του επαγγελματικού Αθλητισμού και αφετέρου σε ποσοστό άνω του 90% αφορούν ενοίκια για χρήση χώρων και διεξαγωγή Αγώνων, ενώ οι οφειλές μας για ανάλυση δειγμάτων είναι ύψους λίγων χιλιάδων ευρώ.

Είναι περισσότερο από φανερό ότι οι συνεχείς διακηρύξεις της Πολιτείας για διαρκή πόλεμο κατά του doping δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που ζούμε και το σοβαρότερο πρόβλημα συνίσταται στον ορατό πια κίνδυνο εντός του προσεχούς Φθινοπώρου να αφαιρεθεί από το ΕΣΚΑΝ αλλά και το εργαστήριο ελέγχου του ΟΑΚΑ η διαπίστευση της WADA, με άμεσο κίνδυνο τον αποκλεισμό των Ελλήνων Αθλητών από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Τέλος στις 29-30 Ιουλίου διεξάγεται στο ΟΑΚΑ το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών. Ο ΣΕΓΑΣ εδώ και μήνες έχει κοινοποιήσει στο ΕΣΚΑΝ το σύνολο των Αγώνων που πρέπει να γίνει τακτικός έλεγχος και μεταξύ αυτών πρωτεύουσα θέση έχει το συγκεκριμένο Πρωτάθλημα.

Επειδή δεν διανοούμαστε ότι μπορεί αυτό το Πρωτάθλημα να διεξαχθεί χωρίς ελέγχους υπενθυμίσαμε εγγράφως πρόσφατα το αίτημά μας αυτό και ενημερωθήκαμε από το ΕΣΚΑΝ ότι λόγω της απεργίας των δειγματοληπτών οι σχετικοί έλεγχοι θεωρείται απίθανο ότι θα γίνουν.

Έτσι ο ΣΕΓΑΣ ζήτησε από το ΕΣΚΑΝ την μεσολάβησή του προς αντίστοιχο Κυπριακό Οργανισμό, ώστε να καλύψει τους Αγώνες με κλιμάκιο από την Κύπρο, παρά το ότι αυτό θα εκτοξεύσει το κόστος.

Ελπίζουμε ότι έστω και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα, εν αναμονή των άμεσων και ριζικών λύσεων που η Πολιτεία οφείλει να δώσει στα προβλήματα του ΕΣΚΑΝ, των δειγματοληπτών και του εργαστηρίου Ελέγχων του ΟΑΚΑ».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει