Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Έξαρση των αυτοκτονιών στην Βουλγαρία

Ένα παιδί και δύο ενήλικες αυτοκτονούν- κατά μέσο όρο- καθημερινά στη Βουλγαρία, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NSI) της χώρας.

Μεταξύ του 2000 και του 2010, 11.646 Βούλγαροι αυτοκτόνησαν ή πέθαναν από τραύματα, που οι ίδιοι προκάλεσαν στον εαυτό τους, ενώ από τα θύματα αυτοκτονιών, οι 8626 ήταν άνδρες και οι 3020 γυναίκες. Το νεότερο θύμα στον κατάλογο των αυτοκτονιών ήταν οχτώ ετών και το μεγαλύτερο 97.

Τα τελευταία 50 χρόνια, το παγκόσμιο ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 60%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Ο αριθμός των αυτοκτονιών στη Βουλγαρία εκτοξεύθηκε στις 1383 το 2000 κι έπεσε στις 859 το 2010, γεγονός που καταδεικνύει ότι η οικονομική κρίση δεν είναι η ρίζα του προβλήματος των αυτοκτονιών στη βαλκανική αυτή χώρα.

Αντίθετα, οι οικογενειακές συγκρούσεις φαίνεται να είναι η βασική αιτία, αφού ευθύνονται για το 40% των αυτοκτονιών στη Βουλγαρία. Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας είναι τα ψυχολογικά αίτια και ακολουθούν η οικονομική δυσπραγία, η κακή ερωτική ζωή, μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τα προβλήματα στη δουλειά και οι διενέξεις μεταξύ καθηγητών και μαθητών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει