Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Έξι νεκροί στην νοτιοανατολική Τουρκία από αντίποινα βομβαρδισμών

Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις κούρδων ανταρτών στο Ιράκ χθες, ενώ στη νοτιοανατολική Τουρκία αυτονομιστές μαχητές σκότωσαν δύο στρατιωτικούς, δύο αστυνομικούς και δύο πολιτοφύλακες σε χωριστές επιθέσεις το Σαββατοκύριακο.

Μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) διατηρούν στρατόπεδα στα όρη Καντίλ, στον κουρδικό θύλακα του Βόρειου Ιράκ. Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στόχους στην περιοχή Σόραν, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, ενός κόμματος του οποίου ηγείται ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί. Το δημοσίευμα δεν περιείχε πληροφορίες για απώλειες ή ζημιές.

Οι αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων εβδομάδων αναζωπύρωσαν την ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις αρχές στον ιρακινό κουρδικό θύλακα.

Από 145 ως 150 αντάρτες έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές επιδρομές και από πυρά πυροβολικού εναντίον βάσεων του PKK στο Ιράκ από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό.

Το Σάββατο εξάλλου το Ιράν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν ή τραυμάτισαν 30 μέλη του PJAK (Κόμμα για την Ελεύθερη Ζωή του Κουρδιστάν), που θεωρείται παρακλάδι του PKK. Οι κούρδοι αντάρτες λένε πως πιστεύουν ότι η Τουρκία και το Ιράν συντονίζουν τις επιθέσεις του και προσθέτουν ότι θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους.

Το κύμα των αεροπορικών επιδρομών στο ιρακινό έδαφος ακολούθησε την έξαρση της βίας στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου μαχητές του PKK σκότωσαν πάνω από 40 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού τον Ιούλιο.

Δύο πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν την Κυριακή ενώ εκτελούσαν περίπολο στο Χακάρι. Τέσσερις εργάτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη μιας χειροβομβίδας ενώ δούλευαν πλάι σε αστυνομικό τμήμα στο Χακάρι. Δύο στρατιωτικοί, ένας υπολοχαγός κι ένας λοχίας, σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Τούντσελι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Ενώ δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και εννιά άλλοι τραυματίστηκαν από επίθεση επίσης στο Τούντσελι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει