Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Έτοιμες οι Η.Π.Α. να προσφέρουν ασυλία στον Καντάφι

Οι Η.Π.Α. υποσχέθηκαν, στη διάρκεια πρόσφατων συνομιλιών με Λίβυους αξιωματούχους, να παράσχουν στον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι ασφαλές καταφύγιο, σε περίπτωση που συμφωνήσει να παραιτηθεί, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της Τρίπολης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα.

«Η αντιπροσωπεία των Η.Π.Α. εξέφρασε σαφή ετοιμότητα να… βρει μια τοποθεσία ή μια χώρα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τον Καντάφι και ταυτόχρονα θα του παρείχε εξασφαλίσεις ότι δεν θα καταδιωχθεί, προκειμένου να προσαχθεί στη Δικαιοσύνη» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Asharq Al Awsat».

Η εφημερίδα ανέφερε πως ο αξιωματούχος γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών του καθεστώτος της Λιβύης με τις Η.Π.Α.. Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία των Η.Π.Α. προειδοποίησε το καθεστώς του Καντάφι να μη χρονοτριβήσει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση, στην οποία διατυπώθηκε η πρόταση αυτή, έγινε το Σάββατο στην Τυνησία και σε αυτήν συμμετείχε ο Μπασίρ Σάλεχ, διευθυντής του γραφείου του Καντάφι.

Την 15η Ιουλίου, περίπου 40 χώρες και διεθνείς οργανισμοί, ανάμεσά τους και οι Η.Π.Α., αναγνώρισαν το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση του λιβυκού λαού.

Ο Καντάφι επανέλαβε αργά χθες ότι θα «πολεμήσει ως την τελευταία ρανίδα του αίματός του», καθώς οι εξεγερμένοι υποστήριζαν πως πήραν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπρέγκα στην Ανατολική Λιβύη, όπου υπάρχουν σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. «Μαζί με εκατομμύρια Λίβυους, θα πολεμήσω ως την τελευταία ρανίδα του αίματός μου, για να προασπίσω την τιμή, το πετρέλαιο και τον πλούτο των Λίβυων» είπε ο Καντάφι σε μαγνητοφωνημένη ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Δε θα παραδοθούμε υπό (την πίεση) των βομβαρδισμών του NATO. Αυτός ο πόλεμος μας επιβλήθηκε» είπε.

Χθες, το NATO ανακοίνωσε ότι έχει διεξαγάγει 15.669 αποστολές στη Λιβύη στη διάρκεια των επιχειρήσεών του στη χώρα βάσει εντολής του Ο.Η.Ε.. Οι Λίβυοι εξεγερμένοι πασχίζουν από τον Φεβρουάριο να εκδιώξουν τον Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία επί 42 χρόνια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει