Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Έφτασε στο διεθνή διαστημικό σταθμό το Σογιούζ

Σύμφωνα με την ανακοίνωσης της ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos, το Σογιούζ με επιβάτες τους ρώσους κοσμοναύτες Αντον Σκλαπέροφ και Ανατόλι Ιβανίσιν και τον Αμερικανό αστροναύτη Νταν Μπέρμπανκ εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα από τον ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Οι πτήσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είχαν διακοπεί τον περασμένο Αύγουστο μετά την απώλεια ενός ρωσικού διαστημικού σκάφους τροφοδοσίας, το οποίο συνετρίβη στη Σιβηρία μετά την απογείωσή του, σε ένα ατύχημα που προκάλεσε την αναβολή για δύο μήνες της αποστολής του Σογιούζ, ώστε να επιθεωρηθούν οι εκτοξευτήρες του.

Το ρωσο-αμερικανο-ιαπωνικό πλήρωμα του διεθνούς διαστημικού σταθμού θα επιστρέψει στη Γη, στις 22 Νοεμβρίου και στις 21 Δεκεμβρίου μια νέα επανδρωμένη πτήση θα μεταφέρει τους τρεις αντικαταστάτες του πληρώματος στον σταθμό, το οποίο από εκείνη τη στιγμή θα λειτουργεί με πλήρη σύνθεση.

Το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα έχει γνωρίσει μία σειρά από αποτυχίες μετά τον Δεκέμβριο του 2010 και την απώλεια του δορυφόρων του ρωσικού συστήματος Glonass, το οποίο επρόκειτο να ανταγωνισθεί το αμερικανικό GPS.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει