Ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές

Η φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κερδίζει τις ευρωεκλογές στη Ρουμανία, επιφέροντας πλήγμα στην αριστερή κυβέρνηση της χώρας, που επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ.

Το συντηρητικό, αντιπολιτευόμενο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (NLP) και οι κεντρώοι της συμμαχίας USR-PLUS συγκεντρώνουν από κοινού ποσοστό σχεδόν 50% –το πρώτο κόμμα εκτιμάται ότι θα λάβει 25,8% και το δεύτερο 24%. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) αποσπά επίσης 25,8%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 45% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με αυτό το έξιτ πολ του ινστιτούτου CURS-Avangarde.

«Δεν μας χαροποιεί αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε ο ηγέτης του PSD Λίβιου Ντραγκνέα, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία, απέναντι στον κεντροδεξιό Κλάους Γιοχάνις, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του έτους.

Στις ευρωεκλογές του 2014 το PSD έλαβε ποσοστό 37,6% και τις μισές από τις 32 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση του PSD πρέπει να φύγει», είπε ο πρόεδρος Γιοχάνις, που προέρχεται από το PNL, συγχαίροντας τους Ρουμάνους επειδή ψήφισαν «υπέρ μιας ευρωπαϊκής Ρουμανίας».

Το PSD υπέστη και δεύτερη ήττα σήμερα: το δημοψήφισμα που είχε προκηρύξει ο Γιοχάνις κατά των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει το ποσοστό συμμετοχής που απαιτείται ώστε να θεωρηθεί έγκυρο. Οι Σοσιαλδημοκράτες και το μικρό κόμμα Alde είχαν καλέσει τους υποστηρικτές τους, λίγο-πολύ ανοιχτά, να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, ελπίζοντας ότι αν μια ενδεχόμενη αποτυχία του θα αποδυνάμωνε τον Γιοχάνις και θα μείωνε τις πιθανότητές του να κερδίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής εκλογικής υπηρεσίας, η συμμετοχή ανερχόταν στο 41% την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), πάνω δηλαδή από το 30% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.

«Το δημοψήφισμα είχε εξαιρετική επιτυχία. Σας ευχαριστώ, Ρουμάνοι. Πρόκειται για μια σαφή ψήφο υπέρ της ορθής πολιτικής, της αληθινής δικαιοσύνης. Κανείς πολιτικός δεν μπορεί να αγνοήσει τη σαφή ψήφο σας υπέρ μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιοχάνις

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει