Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Αγοράζει» χρόνο η Επιτροπή για τα ευρωομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει «πράσινη βίβλο» την Τετάρτη (23 Νοεμβρίου) εξετάζοντας το πεδίο για την εισαγωγή ευρωομολόγων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Ωστόσο οι δημόσιες διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσει, είναι σχεδόν απίθανο να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις πριν το επόμενο έτος, τόνισε αξιωματούχος της ΕΕ.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso θέλησε να απαλύνει τους γερμανικούς φόβους αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγων, προειδοποιώντας ότι αυτό θα γίνει μόνο όταν οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνήσουν σε περισσότερη «πειθαρχία και σύγκλιση».

Το κείμενο για τα ευρωομόλογα που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, θα έρθει επομένως παράλληλα με ένα πακέτο περαιτέρω ενίσχυσης της δημοσιονομικής επιτήρησης στην ευρωζώνη,

«Πιστεύουμε ότι όταν υπάρξουν τα κατάλληλα επίπεδα ολοκλήρωσης, σύγκλισης και πειθαρχίας, θα έχει νόημα να έχουμε ένα είδος ομολόγων σταθερότητας στην Ευρώπη».

«Χρειαζόμαστε περισσότερη πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ διότι σήμερα βρισκόμαστε στην κατάσταση αυτή λόγω της έλλειψής της, καθώς οι κυβερνήσεις δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε ο Barroso.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, οι τρεις βασικές επιλογές που θα παρουσιάσει η Επιτροπή την Τετάρτη περιλαμβάνουν:

  • Εισαγωγή νέου ευρωομολόγου που θα αντικαθιστά πλήρως τα υπάρχοντα κρατικά ομόλογα, μια ιδέα που θα απαιτεί ευρείες αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, καθυστερώντας έτσι την εφαρμογή,
  • Ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα προσφέρουν περιορισμένη εγγύηση για νέα ομόλογα, ωστόσο θα διατηρούν τα κρατικά ομόλογα παράλληλα, που δεν θα απαιτήσει αλλαγή στις συνθήκες και
  • Μια πρόταση συμβιβασμού, όπου τα κοινά ευρωομόλογα θα εκδίδονται στην ευρωζώνη, ωστόσο τα κράτη που έχουν υψηλά ποσοστά χρέους θα αναγκάζονται να επανέλθουν στα κρατικά ομόλογα. Αυτό το μέτρο απαιτεί αλλαγή συνθηκών.

Επιφυλακτική η Γερμανία

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στη EurActiv ότι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δυνητικός εγγυητής τέτοιων ομολόγων δεν φαίνεται σε καμία μορφή αυτών των προτάσεων.

Η Γερμανία είναι σθεναρά κατά των ομολόγων σταθερότητας, φοβούμενη ότι θα επιτρέψουν στα ασθενέστερα μέλη της ευρωζώνης να βρουν καταφύγιο στη δύναμη της πιστοληπτικής ικανότητα της Γερμανίας.

Η πράσινη βίβλος θα περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για σύσφιγξη του δημοσιονομικού ελέγχου στην ευρωζώνη, όπως η απαίτηση έγκρισης της ΕΕ, και των 17 προϋπολογισμών, δίδοντας επίσης στις Βρυξέλλες την αρμοδιότητα διαχείρισης των «ατίθασων» κρατών.

Ελπίζεται ότι η δύναμη τέτοιων μέτρων δημοσιονομικού ελέγχου θα πείσει τη Γερμανία ότι οι προτάσεις θα ανταποκριθούν στις ανησυχίες της και ότι τα ευρωομόλογα δε θα αποτελέσουν μια συνταγή για ανεύθυνες δαπάνες, ανέφερε η πηγή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει