Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

ΑΔΑΕ: «Ξέφραγο αμπέλι» οι τηλεπικοινωνίες της χώρας

Πλήθος παράνομων υποκλοπών με μαγνητοφωνάκια σε καφάο του ΟΤΕ διαπίστωσε η ΑΔΑΕ. Σοβαρές καταγγελίες έκανε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος μιλώντας για μεγάλο αριθμό παράνομων παρακολουθήσεων τηλεφωνικών επικοινωνιών με «πρωτόγονα μέσα», όπως είναι η παρεμβολή στη σταθερή γραμμή του τηλεφώνου μέσω ενός καφάο, τα γνωστά κουτιά του ΟΤΕ που βρίσκονται στους δρόμους.

Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ενημέρωσε στις 22 Νοεμβρίου τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου αναφέρθηκε στον έλεγχο που έκανε η υπηρεσία του στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και τόνισε ότι οι εισαγγελικές διατάξεις για άρση του απορρήτου τα έτη 2010 – 2011 έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Στην ενημέρωση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έγινε λόγος για «ανύπαρκτη εθνική πολιτική ασφάλειας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών» και τονίστηκε η ανάγκη για «άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για να καλυφθεί το νομοθετικό κενό που υπάρχει» και έγινε λόγος για το μεγάλο κενό που υπάρχει στην ασφάλεια στις συναλλαγές με ηλεκτρονικές κάρτες είτε στα ΑΤΜ είτε στο διαδίκτυο.

Ο κ. Λαμπρινόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στον έλεγχο που διενήργησε η ΑΔΑΕ στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και τις νόμιμες συνακροάσεις που πραγματοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες: «Επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ και μας έδειξε ένα βαλιτσάκι. Είπαμε τότε ότι αν είναι αυτός ο εξοπλισμός, τότε η ΕΥΠ είναι ΄΄φτωχή΄΄ και θα πρέπει να έχει κάτι καλύτερο. Ψάξαμε το βαλιτσάκι και τον σκληρό δίσκο που περιέχει και δεν βρήκαμε τίποτα επιλήψιμο. Όμως δεν νομίζω ότι η ΑΔΑΕ μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο της ΕΥΠ. Πού είναι η εγκατεστημένη η ΕΥΠ; Είναι τα γραφεία της αυτά που επισκεφθήκαμε ή έχει κι άλλα; Ή έχει και κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε; Δέχομαι τη δήλωση της ΕΥΠ, μιας και δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, ότι αυτά είναι μόνο και δεν υπάρχει τίποτα άλλο»

Η ΕΥΠ από την πλευρά της αντέδρασε στις δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΑΕ και σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Η ΑΔΑΕ δεν έχει ελέγξει σχετικά την ΕΥΠ από την ανάληψη καθηκόντων της παρούσης διοίκησης στις 14.10.2009. Η τελευταία φορά που η ΑΔΑΕ άσκησε τη σχετική της αρμοδιότητα στην ΕΥΠ ήταν στις 7.1.2009, όπως είπε στην Επιτροπή ο κ. Λαμπρινόπουλος.» Ταυτόχρονα δήλωσε ότι Η ΕΥΠ λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στους νόμους του Κράτους και ζήτησε από την ΑΔΑΕ να ελέγξει σχετικά την υπηρεσία το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους Έλληνες πολίτες για τη λειτουργία της, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Θεσμών, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ καλείτε να επιστρέψει στις εταιρείες Vodafone και Ericsson, οι οποίες είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των υποκλοπών, 83,5 εκ. ευρώ από πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ακυρωτική για τυπικούς λόγους την διαδικασία της ΑΔΑΕ.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Αρχής «πρέπει να τελειώσει η εκκρεμότητα αυτή, δεν νομίζω ότι είναι σωστό στην σημερινή οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε να πρέπει να επιστραφούν και μάλιστα εντόκως τα πρόστιμα». «Η ΑΔΑΕ έκανε το καθήκον της αλλά για κάποιους τυπικούς λόγους βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση», υπογράμμισε.

Πηγή – KoutiPandoras

Μπορεί επίσης να σας αρέσει