Ακροδεξιά δίκτυα παραπληροφόρησης επισημάνθηκαν στην ΕΕΕκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτίθενται σε ακροδεξιά προπαγάνδα στο Facebook πριν από τις εκλογές για την ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ «Avaaz». Οι ακτιβιστές λένε ότι η έρευνα τους προκάλεσε «πρωτοφανή» καθαρισμό στο Facebook.

«Τα ψεύτικα νέα, τα ψεύτικα αποσπάσματα και τα κινηματογραφικά κλιπ που παρουσιάζονται ως απόδειξη παραπτωμάτων των μεταναστών, είναι μόνο μερικές από τις τακτικές που χρησιμοποιούνται από τις άκρως δεξιές σελίδες στο Facebook, δήλωσαν ακτιβιστές από το αμερικανικό κέντρο Avaaz σε νέα έκθεσή τους που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη.

Κακόβουλο περιεχόμενο παρατηρήθηκε 533 εκατομμύρια φορές μόνο τον τελευταίο τρίμηνο, ή έξι εκατομμύρια φορές την ημέρα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Avaaz.

Ενώ οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι προετοιμάζονται για τις βουλευτικές κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ αυτής της εβδομάδας, η ΕΕ «πνίγεται σε παραπληροφόρηση», δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας της Avaaz,  Christoph Schott.

«Το μέγεθος και η πολυπλοκότητα αυτών των δικτύων τα καθιστά ‘όπλα μαζικής καταστροφής’ για τη δημοκρατία, και τώρα είναι ευδιάκριτα στην Ευρώπη», πρόσθεσε. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μόλις γκρεμίσαμε την επιφάνεια».

Το Avaaz ανακάλυψε περίπου 500 ύποπτες σελίδες και ομάδες, ενώ διερευνούσε ακροδεξιά προπαγάνδα στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πολωνία και την Ιταλία.

Το Facebook έχει ήδη αφαιρέσει 77 από αυτές. Οι σελίδες που αφαιρέθηκαν είχαν  5,9 εκατομμύρια οπαδούς.

Deutsche Welle

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 13:34

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει