Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ακόμη και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βρετανία

Ακόμη και σε μέτρα που έχουν συνδεθεί με τον περιορισμό της ελευθερίας και την καταπάτηση της δημοκρατίας σκέφτεται να προχωρήσει η Βρετανία! Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη δυνατότητα της αστυνομίας να μπορεί να επιβάλει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας ως απάντηση στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις, όπως δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τερέσα Μέι.

Σε ομιλία της για τις μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία η Μέι επιχείρησε επίσης να κατευνάσει τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτικών αποκλείοντας κατηγορηματικά την πιθανότητα να αναλάβει αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ ένας μη Βρετανός.

Ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ έχει “έναν μοναδικό ρόλο σε σχέση με την εθνική ασφάλεια και γι’ αυτό το λόγο τη θέση καταλαμβάνει πάντα βρετανός πολίτης”, επεσήμανε η Μέι.

Η δήλωση αυτή έγινε σε σχέση με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης να συμβουλευθεί τον Μπιλ Μπράτον, τον πρώην αμερικανό “υπεραστυνομικό” ο οποίος είναι γνωστός για την τακτική της μηδενικής ανοχής που χρησιμοποίησε για την καταπολέμηση των εγκλημάτων από συμμορίες στη Νέα Υόρκη και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.

“Φυσικά, όπως ξέρετε, πάντα ζητάμε συμβουλές από το εξωτερικό και, όπως ξέρετε, ο Μπιλ Μπράτον θα μας προσφέρει συμβουλές, όπως και άλλοι, σχετικά με την εγκληματικότητα που συνδέεται με συμμορίες”, υπογράμμισε η Μέι.

“Όμως θα ήθελα επίσης να πω αυτό: πιστεύω απόλυτα ότι θα μπορέσουμε να βρούμε ανάμεσα στους αστυνομικούς μας κάποιον που θα καταπολεμήσει το έγκλημα, που θα είναι ικανός να ηγηθεί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και θα μειώσει την εγκληματικότητα στην πρωτεύουσα”, πρόσθεσε η υπουργός.

Η Μέι επεσήμανε άλλωστε ότι επιθυμεί να δώσει στην αστυνομία τα εργαλεία που χρειάζεται για να καταπολεμήσει μελλοντικές ταραχές με βάση νέους κανόνες που θα θεσπιστούν.

“Με βάση τους υπάρχοντες νόμους (η αστυνομία) δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας σε μία περιοχή, αλλά μόνο σε κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους”, δήλωσε η Μέι.

Επιπλέον η αστυνομία έχει περιορισμένη εξουσία στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, μόνο σε άτομα μικρότερα των 16 ετών.

“Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που θα πρέπει να εξετάσουμε”, είπε η υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει