Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αμετανόητος ο Τζον Χάουαρντ για τον πόλεμο στο Ιράκ

Είχε υποβαθμίσει το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ίχνη από όπλα μαζικής καταστροφής

Αν και το τοπίο, ως ένα βαθμό, έχει ξεκαθαρίσει και όλοι πλέον γνωρίζουν ότι ο αριθμός των αμάχων ,που έχασαν τη ζωή τους, μετά την εισβολή των Αμερικανών και των προθύμων συμμάχων τους, στο Ιράκ ξεπέρασε, κατά πολύ, τα 150.000 άτομα και η χώρα πληρώνει ακόμα βαρύ τίμημα,από τις συνεχιζόμενες βομβιστικές επιθέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της εισβολής, παραμένει αμετανόητος για όσα έλαβαν χώρα.

Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη, που έδωσε, πριν λίγες μέρες, στην τηλεόραση του ABC, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την έναρξη της εισβολής, στην οποία έλαβαν μέρος και αυστραλιανές δυνάμεις.

Από τα όσα είπε ο Τζόν Χάουαρντ στη συνέντευξη, που στην ουσία ήταν μια επανάληψη των όσων για χρόνια έλεγε για να υπερασπιστεί την «αναγκαιότητα της απελευθέρωσης του Ιράκ από τον Σαντάμ Χουσεΐν», βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί προετοίμαζαν αυτόν τον πόλεμο, αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και ότι ο ίδιος γνώριζε τουλάχιστον 10 μήνες, πριν ότι θα ακολουθούσε εισβολή.

Μετά τη λήψη της απόφασης και προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη για την «αναγκαιότητα του πολέμου», κατασκεύασαν τα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Σαντάμ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια της Αμερικής και των συμμάχων της.

Στη συνέντευξη ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της κυβέρνησης Μπους, προσπάθησε να υποβαθμίσει, όσο μπορούσε ,το γεγονός ότι, παρά τις εκτεταμένες έρευνες που ακολούθησαν μετά την εισβολή,δεν βρέθηκε ούτε ίχνος από τα όπλα μαζικής καταστροφής για τα οποία υποτίθεται ότι έγινε ο πόλεμος που κατάστρεψε μια ολόκληρη χώρα, η οποία μάλιστα δέκα χρόνια μετά, δεν έχει ακόμα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της.

Θέλοντας να δικαιολογήσει τη στάση που κράτησε επικαλέσθηκε το κλίμα που επικρατούσε την εποχή εκείνη και τις «έγκυρες πληροφορίες» που είχε ο ίδιος και η κυβέρνησή του για την απειλή που συνιστούσαν για την παγκόσμια ειρήνη τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, τα οποία όπως προαναφέρθηκε δεν βρέθηκαν ποτέ.

Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής δεν αναιρεί τη διαπίστωση της ομάδας των ειδικών, μετά τα στοιχεία που συγκέντρωσε, ότι οι προθέσεις του Σαντάμ ήταν να αποκτήσει τέτοια όπλα μετά τη λήξη του σχετικού εμπάργκο που του είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη».

Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι εύκολο σήμερα να ξεχνάμε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε διεθνώς και το γεγονός ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11η Σεπτέμβρη άλλαξαν τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και η πλειοψηφία του κόσμου υποστήριζε τον αφανισμό και την εκδίωξη της αλ Κάιντα από το Αφγανιστάν, ενώ το κλίμα για τις προθέσεις των Αμερικανών εναντίον του Ιράκ ήταν διαφορετικό».

Τέλος, ο Χάουαρντ δεν έκρυψε ότι οι Αμερικανοί προετοίμαζαν πολλά χρόνια πριν τη διεθνή κοινή γνώμη για τον πόλεμο κατά του Ιράκ τον οποίο και είχαν αποφασίσει να κάνουν. Ένα χρόνο μάλιστα πριν την εισβολή ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είχε κατατάξει το Ιράκ στον «άξονα του διαβόλου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει