Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ανάσα από την Κίνα για το ελληνικό χρέος

Στο παιχνίδι της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (rollover) φαίνεται πως μπαίνουν για τα καλά οι ομολογιούχοι από την Ασία, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους σημαντικό ποσοστό του ελληνικού χρέους.

Όπως σας είχε ενημερώσει η Voria.gr, από την προηγούμενη εβδομάδα, το ενδιαφέρον των ασιατών να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι έκδηλο και έχουν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, είχε συνάντηση με τον κινέζο εκπρόσωπο στο ΔΝΤ, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα «ζεστός» στην παραπάνω επιλογή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η συνολική συμμετοχή των Aσιατών στο νέο πακέτο (σ.σ δηλαδή η μείωση του δημοσίου χρέους), μέσω της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων για την περίοδο 2011-2019, υπολογίζεται περίπου στα 10 – 15 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσουν ισχυρή τονωτική ένεση στη διαχείριση του χρέους της χώρας.

Πώς θα γίνει αυτή η «είσοδος» στον μηχανισμό επαναγοράς του Ταμείου Σταθερότητας (EFSF); Ο κ. Βενιζέλος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κινέζο εκπρόσωπο του ΔΝΤ δεδομένου ότι χώρες όπως η Κίνα, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα δεν ανήκουν ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Η απάντηση του κ.Βενιζέλου, όπως τη μετέφερε χθες στη Βουλή, ήταν ότι ένα ξένο κράτος που έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα μπορεί να διαμορφώσει έναν τρίτο «πυλώνα» (εκτός του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα) και να τροφοδοτήσει το μηχανισμό επαναγοράς δημοσίου χρέους στην δευτερογενή αγορά. «Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την προοπτική του σχήματος αυτού και της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Το ενδιαφέρον της Κίνας να συμμετάσχει στο νέο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας επιβεβαίωσε σύμφωνα με το Reuters και αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει