Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ανέβηκαν οι Ασιατικές αγορές στο άκουσμα της είδησης για συμφωνία μεταξύ Eurogroup – Κύπρου

Μετά το Γερμανικό τυχερό παιχνίδι για την Κύπρο, όπως το χαρακτηρίζει σε δημοσίευμα του το βρετανικό ΒΒC, η αξία των Ασιατικών μετοχών και του ευρώ ανέβηκαν, εξανεμίζοντας τους φόβους για εξάπλωση της τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Η αξία των μετοχών σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία ανέβηκε στο άκουσμα της είδησης για την επίτευξησυμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και των αξιωματούχων του Eurogroup.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,8%, ο Kospi της Νότιας Κορέας ανέβηκε κατά 1,3%, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,7%, ενώ ο δείκτης ASX200 της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 0,7%.

Αρκετοί οικονομικοί αναλυτές διατηρούσαν ανησυχίες, ότι μία πιθανή έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, θα είχε ως συνέπεια την απώλεια εμπιστοσύνης σε ολόκληρη την ευρωζώνη και εν συνεχεία την μαζική εκροή καταθέσεων, σε άλλες προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης, όπως στην Ελλάδα.

Ωστόσο, στην είδηση για την επίτευξη συμφωνίας , το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, θα περιορίσει την κατηφόρα του ευρώ, που προήλθε από την απαξίωση που επέδειξαν κάποιες αγορές, σε μία προσπάθεια να καλύψουν τα χνότα τους.

Η συμφωνία υπολογίζεται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις αγορές πετρελαίου, κάτι που όπως εκτιμάται, θα διαφανεί μέσα στα επόμενα 24ώρα.

Εντούτοις, σύμφωνα με το BBC, το κλίμα αβεβαιότητα στις αγορές εξακολουθεί να συντηρείται καθώς , ένεκα του αιτήματος της ΕΕ και ΔΝΤ για αύξηση του ποσού των 5,8 δις ευρώ , για ανακεφαλαιποίηση των κυπριακών τραπεζών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει