Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αναβάλλεται για τις 21.00 το Eurogroup για την Κύπρο

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, καθώς μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδος ήδη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταφτάνουν στον χώρο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στην αίθουσα όπου θα συνεδριάσουν οι 17 υπουργοί της Ευρωζώνης είπε ότι «ποτέ δεν θέλαμε να πειραχθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ» και τόνισε ότι «η κατάσταση της Κύπρου είναι μοναδική», επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν φόβοι μετάδοσης στους καταθέτες αλλού». «Τα 10 δισ. ευρώ θα βρεθούν από τους επίσημους πιστωτές, τα υπόλοιπα 7 δισ. θα πρέπει να έρθουν από την Κύπρο» πρόσθεσε. «Οι πλουσιότεροι καταθέτες, κάτοικοι ή μη, πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο» κατέληξε.

O Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος είπε κατά την άφιξή του πως «ο κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί» και διαβεβαίωσε ότι «θα αγωνιστούμε για την προστασία των καταθετών κάτω των 100,000 ευρώ». «Η λύση για την Κύπρο είναι σημαντική για όλη την ευρωζώνη».

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή θα δώσουν σκληρή μάχη απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, ώστε να επέλθει συμφωνία.

Νωρίτερα, ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του προέδρους του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του αρμόδιου επιτρόπου για οικονομικά και νομισματικά θέματα Όλι Ρεν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί των κομμάτων βρίσκονταν σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Κύπριο πρόεδρο. Μετά το τέλος του γεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικοινώνησε με τους αρχηγούς ενημερώνοντάς τους πως συνεχίζονται οι συζητήσεις. Σε αυτή τη φάση δεν έχει τεθεί θέμα resolution της Tράπεζας Κύπρου, ενώ ακόμη υπάρχει προβληματισμός για τον ELA. Πηγή του Προεδρικού ανέφερε ότι «η κυπριακή πλευρά προσπαθεί να εξασφαλίσει εκείνο που διεκδικεί», στις Βρυξέλλες. «Έχουμε εταίρους που συμφωνούν μαζί μας και προσπαθούν να βοηθήσουν», πρόσθεσε η πηγή.

Πηγή – Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει