Αναβλήθηκε για τις αρχές του 2020 η σύνοδος κορυφής των χωρών-μελών της δύναμης G5 Σαχέλ


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, 07:00

Εξαιτίας της πολύνεκρης επίθεσης τζιχαντιστών στον Νίγηρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνεννόηση με τον ομόλογό του Μαχαμαντού Ισούφου, αποφάσισε να αναβληθεί για τις αρχές του 2020 η σύνοδος με τους ηγέτες των πέντε κρατών του Σαχέλ, που προβλεπόταν να γίνει στο Πο τη 16η Δεκεμβρίου, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Μετά την επίθεση σε στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεων στην Ινατές, στον δυτικό Νίγηρα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 71 ανθρώπους, ο Μακρόν τηλεφώνησε στον ομόλογό του Ισούφου και αποφάσισαν από κοινού «να προτείνουν στους [υπόλοιπους τέσσερις] ομολόγους τους την αναβολή για τις αρχές του 2020 τη διεξαγωγή στη Γαλλία της συνόδου για την επιχείρηση Μπαρχάν και την κοινή δύναμη G5 Σαχέλ», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Ελιζέ.

Η επίθεση που διαπράχθηκε στο στρατόπεδο την Τρίτη προκάλεσε τις βαρύτερες απώλειες που έχει υποστεί ο στρατός του Νίγηρα αφότου βρέθηκε αντιμέτωπος με τη τζιχαντιστική απειλή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Νιαμέι, «71 στελέχη του στρατού σκοτώθηκαν, 12 τραυματίστηκαν, υπάρχουν αγνοούμενοι και ένας μεγάλος αριθμός τρομοκρατών εξουδετερώθηκε». Κατά την ίδια πηγή, «εκατοντάδες» τζιχαντιστές εξαπέλυσαν την περίπλοκη επίθεση, με τη χρήση αυτοκινήτων που οδηγούσαν βομβιστές-καμικάζι, πυροβολικού και ελαφρών όπλων.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, 07:04

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει