Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Αναβρασμός» και στους γιατρούς λόγω… Τρόικας

Ενστάσεις για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προέβαλαν οι αξιωματούχοι της Τρόικας στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας.

Οι ελεγκτές θεώρησαν υπερβολικό τόσο τον αριθμό των περίπου 21.000 γιατρών που θα μπορούν να συμβληθούν με τον οργανισμό, όσο και το ύψος των αμοιβών τους, που, σύμφωνα με τους αρμόδιους, έχει προταθεί να κυμαίνεται από 900-2.800 ευρώ.

Η «κίτρινη κάρτα» από την πλευρά της Τρόικας πυροδοτεί τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου, που ήδη έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη λειτουργία του οργανισμού και έχει εξαγγείλει απεργία στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, οι αμοιβές τους από τον ΕΟΠΥ δεν θα είναι αρκετές, ώστε να μπορούν παράλληλα να καλύπτουν και τα έξοδα του ιατρείου τους.

Ενστάσεις προέβαλε η Τρόικα και για την εφαρμογή των αλλαγών στην αγορά εργασίας. Ζήτησαν ακόμα μια φορά να σταματήσει η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και να μην απαιτείται η γνώμη του συμβουλίου κοινωνικών εταίρων για τη σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με μειωμένους μισθούς, ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους.

Τα στελεχη του υπουργείου παντως απάντησαν στους αξιωματούχους ότι οι αμοιβές έχουν συρρικνωθεί από πέρυσι κατά μέσο όρο 9% με ατομικές συμβάσεις και ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει