Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου σαν μάγκας…

Α. Ριζάι: Οι όμηροι δε θα πάθαιναν τίποτα, δεν πειράζω αθώους

Για τις δραματικές ώρες ομηρείας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, το κίνητρό του καθώς και τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε η σύντροφός του στην τελική του απόφαση, μιλάει στο Έθνος της Κυριακής, ο Αλκέτ Ριζάι.

Αποκαλύπτει ότι η απόφασή του να δραπετεύσει ήταν της στιγμής και παραδέχεται ότι η ελευθερία του παραμένει ο μοναδικός σκοπός και το όνειρό του μέσα στη φυλακή.

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε:

Για το κίνητρο της απόπειρας απόδρασης

Το ίδιο με τις άλλες δύο επιτυχημένες αποδράσεις, η ελευθερία μου. Είμαι άδικα τόσα χρόνια στη φυλακή. Δεν σκότωσα κανέναν, καταδικάστηκα την πρώτη φορά χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Από κει και μετά, όλα τα δικαστήρια που ακολούθησαν ήταν προκατειλημμένα εξαιτίας της πρώτης ποινής και αργότερα φυσικά από τις αποδράσεις μου.

Για το αν ήταν προμελετημένο

Η απόφαση να προσπαθήσω να αποδράσω ήταν απόφαση της στιγμής. Έρχεται στη φυλακή κάποιες ώρες που η ψυχή σου “πλαντάζει” που λέτε εδώ στην Ελλάδα. Το αποφάσισα, το σχεδίασα μέσα σε πέντε λεπτά. Παραλίγο να πετύχει, είχαμε περάσει 13 πόρτες και έμενε μία τελευταία. Είχαμε φτάσει έως έξω στα αυτοκίνητα.

Ποιος τον έπεισε να παραδοθεί

Πολλοί προσπάθησαν να με πείσουν να παραδοθώ. Υπάλληλοι της φυλακης, αστυνομικοί, φίλοι μου από άλλες φυλακές που με έπαιρναν τηλέφωνο. Η πίεση και οι εκκλήσεις του δικηγόρου μου Σάκη Κεχαγιόγλου και της γυναίκας μου της Σούλας αλλά και το γεγονός ότι για 24 ώρες σε όλους τους συγκρατούμενους μου του Μαλανδρίνου, δηλαδή σε όλη τη φυλακή, δεν είχαν δώσει φαγητό. Έτσι αποφάσισα να δώσω ένα τέλος. (…)

Η Σούλα ήρθε έξω από τις φυλακές και έκανε ό,τι μπορούσε για να με αποτρέψει. Η Σούλα καταδικάστηκε άδικα, έχω πει κατ’επανάληψη ότι δεν είναι αυτή η Αλεξάντροβα της δεύτερης απόδρασης με το ελικόπτερο. Χαίρομαι γιατί έστω και αργά οι δικαστές δέχτηκαν την αίτηση αποφυλάκισης της και ελπίζω στο εφετείο να αθωωθεί.

Γιατί πήρε πάνω του όλη την ευθύνη

Από κάποιον φίλο μου στην Ελλάδα είχα ακούσει μια φράση “Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου σαν μάγκας γιατί έχω μάθει στη ζωή μου να ειμαι άντρας”. Αυτή η φράση με εκφράζει. Δεν με ενδιαφέρει αν θα δυσκολέψει κι αλλο τη ζωή μου στη φυλακή.

Είμαι στην απομόνωση και θα ακολουθήσει μεταγωγή μου σε άλλες φυλακές. Δύο φορές την ημέρα μου επιτρέπουν να κάνω για λίγη ώρα τηλεφωνήματα.

Για τις δηλώσεις της μητέρας του

Η μάνα μου ξέρει ότι είμαι αθώος και ότι όλες μου οι ενέργειες και η αντίδραση οφείλονται ακριβώς στο αίσθημα αδικίας που νιώθω εδώ και χρόνια. Έχω να τη δω τέσσερα χρόνια.

Για το αν λυπήθηκε τους ομήρους

Δεν επρόκειτο να πάθει κανείς τίποτα και το ήξεραν και οι ίδιοι. Σας θυμίζω πως και στις δύο προηγούμενες αποδράσεις μου και σε αυτή την απόπειρα δεν άνοιξε ούτε μύτη. Εγώ δεν πειράζω αθώους ανθρώπους.

“Το σώμα μου είναι φυλακισμένο αλλά το πνεύμα μου και η ψυχή μου είναι ελεύθερα να ονειρεύονται”, καταλήγει ο βαρυποινίτης.

Πηγή – Νewsbeast.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει