Αναστάτωση στο Γαλάτσι με τη δωρεά κλειστού γυμναστηρίου σε σχολείο


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019, 22:32

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Αναστάτωση προκλήθηκε πρόσφατα στο Γαλάτσι, με την είδηση περί κατασκευής ενός γυμναστηρίου -έπειτα από δωρεά – σε προαύλιο χώρο σχολείου, με γονείς μαθητών να διαμαρτύρονται εντόνως για μια τέτοια απόφαση, η οποία τελικά, έμεινε στις συζητήσεις. Ο δήμαρχος της περιοχής δε, δίνει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, σε σχέση με την καταγγελία γονέων αλλά και δημοτικών συμβούλων, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με καταγγελία που προέρχεται από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αθηνά», αλλά και τη δημοτική παράταξη «Γαλάτσι Από Κοινού», το εν λόγω γυμναστήριο θα κατασκευαζόταν στον προαύλιο χώρου του 11ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου, από ιδιώτη δωρητή, που έλαβε και τη συναίνεση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Όπως τόνιζαν, το συγκεκριμένο γυμναστήριο θα ήταν… ιδιωτικό και θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του δωρητή, ο οποίος ουσιαστικά θα εκμεταλλευόταν τον προαύλιο χώρο του σχολείου, ο οποίος θα περιοριζόταν δραστικά, για να… λειτουργήσει την επιχείρησή του.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, επισκέφτηκε το  εν λόγω δημοτικό σχολείο και ζήτησε συναίνεση των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών για  την παραχώρηση του μισού προαύλιου χώρου του,  όπως άλλωστε ήταν η «επιθυμία» της κ. Κεραμέως η οποία του υπέδειξε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του,  συγκεκριμένο χορηγό –αγνώστων λοιπών στοιχείων– ο οποίος προτίθεται να χρηματοδοτήσει με 500.000 ευρώ την ανέγερση του εν λόγω ιδιωτικού αθλητικού κέντρου.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, ο κ. Μαρκόπουλος έσπευσε να ικανοποιήσει το «αίτημα» της κ. Κεραμέως και αμέλησε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόθεσή του να εκχωρήσει δημόσια περιουσία και μάλιστα την αυλή ενός δημοτικού σχολείου.

 Έτσι, όταν το θέμα τέθηκε, με αφορμή τη σχετική  καταγγελία, στο δημοτικό συμβούλιο από τη δημοτική παράταξη «Γαλάτσι Από Κοινού», ο κ.  Μαρκόπουλος, επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές, αλλά και υπεραμύνθηκε των κινήσεων του, δηλώνοντας ότι έχει ήδη καταθέσει αίτημα για την επιχορήγηση στο Υπουργείο Παιδείας και ότι δεν χρειαζόταν να ενημερωθεί γι’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο, για να μη χαθεί χρόνος. Δεν αποκάλυψε το όνομα του αγνώστου χορηγού παρά μόνον ότι η μοναδική απαίτηση για τη χορηγία είναι να μπει αναμνηστική πλακέτα με τ’ όνομά του.

Για το γεγονός δε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ο σύλλογος των διδασκόντων και ο σύλλογος των γονέων του σχολείου απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση, επισημαίνοντας επιπλέον και τους κινδύνους που θα προέκυπταν από την υλοποίησή της, αφού το προς ιδιωτικοποίηση προαύλιο, εκτός από χώρος αναψυχής και άθλησης των μαθητών είναι και χώρος συγκέντρωσης όλου του ανθρώπινου δυναμικού, σε περίπτωση σεισμού ή άλλου λόγου εκκένωσης του σχολείου, ο δήμαρχος σχολίασε ότι «κάποιοι δάσκαλοι και γονείς γκρίνιαξαν λίγο».

Απάντηση του δημάρχου Γαλατσίου: Το Γυμναστήριο θα γινόταν για το σχολείο

Ωστόσο, το zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Γαλατσίου, Γιώργο Μαρκόπουλο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το έργο θα αξιοποιούνταν αποκλειστικά από τους μαθητές του εν λόγω σχολείου, οι οποίοι χάρη στη δωρεά θα αποκτούσαν ένα υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο. Τόνισε δε ότι δεν μπορεί να καταλάβει τις αντιδράσεις, καθώς από την εν λόγω κατασκευή δεν θα υπήρχε κανένα ιδιωτικό συμφέρον, αφού όπως τόνισε στο γυμναστήριο θα είχαν πρόσβαση μόνο οι μαθητές.

Διευκρίνισε δε ότι η μοναδική απαίτηση ήταν να ονομαστεί το γυμναστήριο με το όνομα του νεκρού παιδιού του δωρητή, έπειτα από επιθυμία του.

Τελικά, όπως μας ενημέρωσε, ο δωρητής απέσυρε τη δωρεά του και πλέον αναζητεί άλλον δήμο για την κατασκευή γυμναστηρίου σε σχολείο.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει