Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ανησυχία για την κατάσταση στον Μπλε Νείλο

Βαθιά ανησυχία για τη νέα έκρηξη βίας στο νοτιοανατολικό Σουδάν, στο κρατίδιο του Μπλε Νείλου, εξέφρασαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Γκεόργκ Σαρπεντιέ, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για το Σουδάν, δήλωσε πως είναι πολύ ανήσυχος για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν πρόσφατα στο κρατίδιο του Μπλε Νείλου ανάμεσα στο στρατό του Σουδάν και τις δυνάμεις που είναι πιστές στον εκλεγμένο κυβερνήτη Μάλικ Αγάρ, που πρόσκειται στους αντάρτες του νότου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ο Σαρπεντιέ κάλεσε τα δύο στρατόπεδα να σταματήσουν αμέσως τις μάχες και να προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα, προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια και άλλων ανθρωπίνων ζωών και να επιτραπεί στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Οι μάχες ανάγκασαν τους 16.000 κατοίκους του Κουρμούκ, που υπήρξε ήδη το θέατρο βίαιων συγκρούσεων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο (1983-2005), που κόστισε τη ζωή σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους, να φύγουν στην Αιθιοπία.

Η βία ξέσπασε την Πέμπτη στον Μπλε Νείλο, έπειτα από προετοιμασία πολλών εβδομάδων, ενώ οι μάχες μαίνονται εδώ και τρεις μήνες στο Νότιο Καρντοφάν.

Ο Μπλε Νείλος και το Νότιο Καρντοφάν βρίσκονται στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τις 9 Ιουλίου έπειτα από δεκαετίες φονικής σύγκρουσης με το Χαρτούμ η οποία μερικές φορές επεκτείνεται και πέρα από αυτά τα δύο κρατίδια του Βορρά, ένα μέρος του πληθυσμού των οποίων υποστηρίζει τους Νότιους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει