Ανησυχία και στην Κύπρο για το ρωσικό εμπάργκο

Η Κύπρος εξάγει στη Ρωσία κυρίως ορισμένα είδη εσπεριδοειδών και είδη ιχθυοκαλλιέργειας, συνολικής αξίας 11 περίπου εκατομμυρίων ευρώ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της θα ήταν αυστηρότερες χωρίς την ανασταλτική στάση μερικών χωρών μελών της, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, αλλά παραδέχθηκε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να εξαιρεθεί είτε η Κύπρος είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα από τα ρωσικά αντίμετρα, γιατί αυτά αφορούν σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κύπρος συζητεί με τη Ρωσία για να δει πως θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα και ενδεχομένως σε αυτό το πλαίσιο να εξευρεθεί τρόπος εξαίρεσής της. Σημείωσε, επίσης, ότι η θέση της Λευκωσίας είναι ότι οι κυρώσεις δεν επιλύουν προβλήματα και μόνο ο διπλωματικός διάλογος μπορεί να προσφέρει διέξοδο στα προβλήματα.

Το θέμα των ρωσικών κυρώσεων συζητήθηκε μεταξύ επισήμων του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκονται χθες στην Κύπρο και λειτουργών του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου δεν φαίνεται να προέκυψε αποτέλεσμα.

Η Κύπρος εξάγει στη Ρωσία κυρίως ορισμένα είδη εσπεριδοειδών και είδη ιχθυοκαλλιέργειας, συνολικής αξίας 11 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Στο σύνολο των εξαγωγών οι εξαγωγές στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό ποσοστό που εν τα επηρεάσει τη συνολική οικονομία, αλλά ο Υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι το εμπάργκο ενδεχομένως να πλήξει σοβαρά τους κλάδους αυτούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει