Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ανοιχτός ο χρονικός ορίζοντας της νέας κυβέρνησης

Ανοιχτός είναι ο χρονικός ορίζοντας της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς ο ακριβής χρόνος των εκλογών δεν είναι πλέον προσδιορισμένος, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς χρόνος για τις εκλογές» και παρέπεμψε στην αρχική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Κυριακή, στην οποία ωστόσο δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Εκείνη η συμφωνία ανέφερε ότι «έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».

Η 19η Φεβρουαρίου ως συμφωνηθείσα ημερομηνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, προσδιορίστηκε αργότερα εκείνη την ημέρα στις συζητήσεις των αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά ουδέποτε συμπεριλήφθηκε σε επίσημο κείμενο ή εξαγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις τελευταίες διεργασίες ετέθη μετ’ επιτάσεως το θέμα της χρονικής διάρκειας της νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδήμος έθεσε από την αρχή το αίτημα η κυβέρνηση να εργαστεί έως τα τέλη Μαρτίου και οι εκλογές να γίνουν τον Απρίλιο. Στην πρόταση αυτή αντέδρασε η ΝΔ, που ήθελε να διατηρήσει το «κεκτημένο» της 19ης Φεβρουαρίου. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε είχε πραγματικό πρόβλημα για το χρονικό ορίζοντα και εμμέσως στήριζε το αίτημα του κ. Παπαδήμου.

Αποτέλεσμα αυτού του σκηνικού ήταν να μην συμπεριληφθεί στην τελική συμφωνία, με την οποία ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο ότι ο κ. Παπαδήμος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η ΝΔ θα επιδιώξει ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να προσδιοριστεί δια των προγραμματικών δηλώσεων ένας πιο σαφής ορίζοντας των εκλογών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει