Αντάρτες του ELN παρέδωσαν ανήλικο στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020, 06:44

Η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως η τελευταία που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, άφησε ελεύθερο ανήλικο τον οποίο είχε αιμαλωτίσει, τον παρέδωσε χθες Τρίτη στα χέρια στελεχών της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), ανακοίνωσε η τελευταία.

Ο νέος «είναι καλά στην υγεία του και τον ανέλαβαν λειτουργοί του κολομβιανού Ινστιτούτου οικογενειακής ευημερίας», δημόσιου θεσμού αρμόδιου για τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων, διευκρίνισε η ΔΕΕΣ μέσω Twitter.

Δεν διευκρινίστηκαν ούτε η διάρκεια της κράτησης του ανηλίκου από μέλη του ELN, ούτε η ηλικία του.

Ο τερματισμός όλων των απαγωγών και των ομηριών συγκαταλέγεται στους όρους που θέτει ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, προτού δεχθεί να εξετάσει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τον ELN. Ο Ντούκε έχει απαιτήσει οι αντάρτες να βάλουν τέλος σε όλες τις δραστηριότητές τους που χαρακτηρίζει «παράνομες».

Ο ELN, οργάνωση που ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερωμένοι το 1964 εμπνεόμενοι από την επανάσταση στην Κούβα, θεωρείται πως διαθέτει περίπου 2.300 μαχητές και ευρύ δίκτυο υποστήριξης σε ορισμένες αγροτικές περιοχές. Επισήμως, είναι η τελευταία οργάνωση που συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο μετά το 2016 και την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην τότε κυβέρνηση και στην πολύ ισχυρότερη πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), η οποία κατόπιν αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020, 06:44

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει