Αντιμέτωπος με τη φτώχεια και τον πληθωρισμό ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019, 08:34

Ο Αλβέρτο Φερνάντες καλείται να αναλάβει τα ηνία μίας χώρας η οποία την τελευταία διετία είχε βυθισθεί στην ύφεση και η ανάγκη να διαπραγματευθεί το εξωτερικό της χρέος έχει γίνει κατεπείγουσα, καθώς αυτό είναι πλέον αδύνατον να αποπληρωθεί.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου υπήρξε μία περίοδος κενού διακυβέρνησης. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι δεν μπόρεσε να διαχειρισθεί τη διαπραγμάτευση του δανείου που συνήψε με το ΔΝΤ και με ιδιώτες, ενώ επέβαλε συναλλαγματικούς περιορισμούς προκειμένου να σταματήσει την «αιμορραγία» στα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Φερνάντες θα χρειασθεί μέσα σε ένα εξάμηνο να δώσει λύσεις στο εξωτερικό χρέος, καθώς οι πολίτες αξιώνουν άμεσα μέτρα, βλέποντας τους μισθούς και την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό, που εφέτος θα φθάσει το 55%. Ο άνθρωπος που επελέγη από τον πρόεδρο για να λύσει τον γρίφο των οικονομικών της χώρας ονομάζεται Μαρτίν Γκουσμάν, ένας μαθητής του Νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς, τον οποίο ο Φερνάντες μετακάλεσε από το Πανεπιστήμιο της Columbia.

Ο Γκουσμάν είναι ειδικός στην επαναδιαπραγμάτευση εξωτερικών χρεών, όμως έχει μηδενική πολιτική εμπειρία. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο οικονομολόγος κατέθεσε στον ΟΗΕ ένα σχέδιο για το χρέος της χώρας, που προβλέπει μία περίοδο χάριτος: η Αργεντινή δεν θα αποδώσει ούτε κεφάλαια ούτε τόκους έως το 2020, δεν θα συνάψει νέο δάνειο με το ΔΝΤ και θα αποκλεισθεί όποια πιθανότητα να κηρυχθεί χρεοκοπία. Σε αυτήν την περίοδο το Μπουένος Άιρες θα αναδιαρθρώσει τον ισολογισμό του με τέτοιο τρόπο ώστε το χρέος να καθίσταται «βιώσιμο» σε βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Ο Φερνάντες έχει να αντιμετωπίσει εξίσου την καταβαράθρωση της εγχώριας οικονομίας, που έχει στιγματισθεί με την απότομη πτώση του ΑΕΠ κατά την τελευταία διετία (στο -3 μιλούν οι εκτιμήσεις για το 2019, η χειρότερη επίδοση στην περιοχή μετά τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα) και την απότομη άνοδο της φτώχειας στο 40,8% του πληθυσμού–η χειρότερη σε μία 20ετία. Για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, ο Φερνάντες έχει ζητήσει να υπάρξει ένα εθνικό σύμφωνο, που θα συνυπογράψουν τα εργατικά συνδικάτα κι οι πρόθυμοι επιχειρηματίες, με τους πρώτους να μειώνουν τις μισθολογικές απαιτήσεις και τους δεύτερους να συγκρατήσουν τις τιμές.

Το άλλο ζήτημα που θα χρειασθεί να ελέγξει ο Φερνάντες είναι η σχέση της κυβέρνησης με το Κογκρέσο. Όμως, σε αυτό το σημείο έχει να υπολογίζει στην παρουσία της αντιπροέδρου Κριστίνας Φερνάντες -Κίρτσνερ, η οποία έχει ρίξει γέφυρες με πολλούς Γερουσιαστές και εξασφαλίζει τη στήριξη της Άνω Βουλής. Ο γιος της, Μάξιμο Κίρτσνερ, θα είναι επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας στην Κάτω Βουλή. Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά της και οι δικαστικές εμπλοκές της για σκάνδαλα, θα αποτελέσουν ένα επιπλέον στοίχημα για την προεδρία του Φερνάντες που δεν θα έχει τη μηδαμινή περίοδο χάριτος.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019, 08:38

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει