Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Ανυπόστατα» τα σενάρια εξόδου από το ευρώ

Δημοσιονομικό όφελος, που θα υπερβαίνει τις απαιτήσεις της τρόικας για το 2011 και το 2012, μέσω του ενιαίου μισθολογίου, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στη εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το νέο μισθολόγιο συνάπτεται με το νέο βαθμολόγιο και με μεγάλες θεσμικές αλλαγές στον χώρο της δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στον χώρο των ΔΕΚΟ. Πρόκειται για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο βασισμένο στην αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Πρόκειται για μία παρέμβαση που έχει έντονο το στοιχείο της ηθικής νομιμοποίησης και της εσωτερικής δικαιοσύνης. Το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο», σημειώνει ο υπουργός.

Επιπλέον, δεν αποκλείει νέα μέτρα, μέσω του νέου φορολογικού, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις, εάν χρειαστεί, ενώ αναγνωρίζει πως για τις αποκλίσεις, πέραν των επιπτώσεων της ύφεσης, ευθύνη έχουν και οι υστερήσεις που υπήρξαν.

Χαρακτηρίζει δε «ανυπόστατα» τα σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη, τονίζοντας: «Υπάρχει μόνον ένας δρόμος: η φυγή προς τα εμπρός και για εμάς, ως χώρα, αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά».

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό και τους συντελεστές αφήνει ανοικτό ενδεχόμενο μείωσής τους υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσουν αλγοριθμικά κριτήρια για τον προσδιορισμό εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών.

Για τον ΦΠΑ επιμένει σε νέο αποδεκτό σύστημα απόδοσης και είσπραξης που πρέπει να γίνει άμεσα αποδοτικό. Υπογραμμίζει ότι η ενιαία φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση μπορεί να φέρει δικαιοσύνη και γι αυτό θα δημιουργηθεί ο ενιαίος φορέας.

Στέλνει, τέλος, μήνυμα στη ΝΔ ότι δεν είναι καιρός για «πολιτικές υστεροβουλίες και προσωπικά σχέδια» και θέτει το ερώτημα αν «όντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά εκλογές».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει