Αν χρειαστεί, θα ληφθούν νέα μέτρα για τον Δεκαπενταύγουστο

Νέα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που έκανε λόγο για τρεις εστίες ανησυχίας. «Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στον κορωνοϊό.

Μάλιστα πρόσθεσε πως αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τον Δεκαπενταύγουστο, αυτό θα αποφασιστεί μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 23.00 το βράδυ έως τις 7.00 το πρωί, επεκτείνεται από το βράδυ της Παρασκευής στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε τρεις εστίες ανησυχίας: Χερσαία σύνορα, κοινωνικές εκδηλώσεις και κέντρα διασκέδασης, και μέσα μεταφοράς.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας ανέφερε:

«Έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας.

Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις  συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Η τρίτη πηγή ανησυχίας εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Και για τις τρείς αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα εν όψει του Δεκαπενταύγουστου. «Ο ιός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται από τον εφησυχασμό», πρόσθεσε, τονίζοντας την σημασία της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους με εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης, αλλά και τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να μετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Κατά τον κ. Πέτσα, τα επίσημα στοιχεία πιστοποιούν πως η αύξηση των κρουσμάτων «οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε και τα λεγόμενα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που χθες ζητούσε την χρήση μάσκας σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. «Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί».

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει