Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν εκφράσει ανησυχία για τις πιέσεις Τραμπ σε ΖελένσκιΤουλάχιστον τέσσερις αξιωματούχοι αρμόδιοι για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της πίεσης που άσκησε ο Λευκός Οίκος στην προεδρία της Ουκρανίας προκειμένου να εξασφαλίσει πληροφορίες οι οποίες θα εξέθεταν τον Τζο Μπάιντεν, ήδη πριν από την αμφιλεγόμενη τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα «The Washington Post».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, είχαν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους ήδη από τον Μάιο, όταν ανακλήθηκε ξαφνικά στην Ουάσινγκτον η Aμερικανίδα πρέσβης στο Κίεβο, η Μαρί Γιοβάνοβιτς.

Άλλες ανησυχητικές ενδείξεις, ειδικά όσα λέγονταν σε συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, ώθησαν τους αξιωματούχους αυτούς να επικοινωνήσουν με τον νομικό σύμβουλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Άιζενμπεργκ, κατά το δημοσίευμα.

Οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες τους εντάθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την 25η Ιουλίου και την τηλεφωνική συνδιάλεξη του προέδρου Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της έρευνας που διενεργείται ενόψει της ενδεχόμενης καθαίρεσης του δισεκατομμυριούχου Ρεπουμπλικάνου.

«Αυτή η συνομιλία προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σε όσους την άκουσαν απευθείας — ήταν σαν να ήχησε συναγερμός», εξομολογήθηκε στην «Washington Post» μία από τις πηγές της, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Άνθρωποι ρώταγαν τι έπρεπε να κάνουν».

Ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, που έχει στο μεταξύ απομακρυνθεί από τον θώκο, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εξέφρασαν ανησυχία αφού ενημερώθηκε από την ομάδα του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πάντως το περιεχόμενο της συνδιάλεξης των προέδρων Τραμπ και Ζελένσκι δεν δημοσιοποιήθηκε παρά πολλές εβδομάδες αργότερα, έπειτα από την καταγγελία ενός μυστηριώδους μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, στελέχους κάποιας εκ των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η Πόουστ αναφέρει πως δεν είναι σαφές εάν ο καταμηνυτής ατασθαλιών αυτός ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες από κάποιον ή από κάποιους από τους αξιωματούχους οι οποίοι είχαν εκφράσει ανησυχίες.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, 06:11

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει