Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 16 άτομα που έκαψαν ζωντανή 19χρονη

Η αστυνομία του Μπανγκλαντές απήγγειλε την Τετάρτη κατηγορίες σε βάρος 16 προσώπων για τον φόνο μιας 19χρονης κοπέλας την οποία έκαψαν ζωντανή επειδή είχε μηνύσει για σεξουαλική παρενόχληση τον διευθυντή του κορανικού σχολείου της.

Ο θάνατος της Νουσράτ Τζαχάν Ράφι τον περασμένο μήνα είχε προκαλέσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές είχε υποσχεθεί διώξεις σε βάρος όλων των προσώπων που ενέχονταν στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τις Αρχές, παρέσυραν την κοπέλα στη στέγη ενός κορανικού σχολείου στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, όπου είχε μεγαλώσει. Οι δράστες της ζήτησαν εκεί να αποσύρει τη μήνυηση για σεξουαλική παρενόχληση που είχε καταθέσει στην αστυνομία εναντίον του διευθυντή του ιδρύματος.

Όταν αρνήθηκε να υπακούσει, την περιέλουσαν με βενζίνη και την έκαναν παρανάλωμα του πυρός. Υπέκυψε στα τραύματά της πέντε ημέρες αργότερα, στις 10 Απριλίου, προκαλώντας σκάνδαλο σ’ αυτή τη χώρα των 160 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως απαγγέλλει την Τετάρτη επισήμως κατηγορίες σε βάρος 16 προσώπων που ενέχονται στον θάνατό της, μεταξύ των οποίων δύο νεαρές γυναίκες, συμμαθήτριες του θύματος.

«Τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες βάσει της νομοθεσίας για τη βία εναντίον γυναικών και παιδιών και θα ζητήσουμε την ποινή του θανάτου για τους 16 κατηγορουμένους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Ικμπάλ, ο ερευνητής της αστυνομίας που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διευθυντής του κορανικού σχολείου, ο Σιράζ Ουν Ντούλα, εναντίον του οποίου είχε υποβάλει μήνυση η 19χρονη, είχε δώσει την εντολή να την σκοτώσουν από το μέρος στο οποίο κρατούνταν.

Η Νουσράτ Τζαχάν Ράφι είχε μεταβεί στα τέλη Μαρτίου σε αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει τη δίωξή του για σεξουαλική παρενόχληση. Βίντεο δείχνει τον επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος να καταγράφει τη μήνυση, αλλά να την χαρακτηρίζει «τίποτα το σπουδαίο».

Σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Ικμπάλ, τουλάχιστον πέντε δράστες έδεσαν την κοπέλα μ’ ένα μαντήλι πριν την κάψουν. Είχαν σχεδιάσει να εμφανίσουν τον θάνατό της ως αυτοκτονία.

Το θύμα υπέστη εγκαύματα στο 80% του σώματός της και υπέκυψε στο νοσοκομείο. Πριν πεθάνει, μαγνητοσκόπησε ένα βίντεο στο οποίο επαναλάμβανε τις κατηγορίες της εναντίον του διευθυντή.

Ο αδελφός της, ο Μαχμουντούλ Χάσαν Νομάν, δήλωσε πως η οικογένεια επιθυμεί να επιταχυνθεί η διαδικασία της δίκης. «Θέλουμε όλοι οι ένοχοι να απαγχονισθούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η οργανώση προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών Mahila Parishad χαιρέτισε «με επιφυλάξεις» την έρευνα που έγινε στην υπόθεση αυτή, όμως κάλεσε τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να βάλουν τέλος στην «κουλτούρα της ατιμωρησίας» στις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού.

«Πολύ λίγες υποθέσεις βιασμού καταλήγουν σε καταδίκες», υπογράμμισε η οργάνωση.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει