Αποκεντρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας με διακριτές αρμοδιότητες των δήμωνΑποκεντρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας με διακριτές αρμοδιότητες των δήμων, με έγκαιρη απόδοση πόρων στους δήμους και των απαραίτητων εγκρίσεων για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού, με έγκαιρη επιχειρησιακή προετοιμασία των δημοτικών δομών και με αναβάθμιση των υποδομών πολιτικής προστασίας, ζητά η ΚΕΔΕ.

Αυτό τόνισαν ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, και ο β΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης, δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΚΕΔΕ για τη διαμόρφωση ενός νέου αποκεντρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Δεν μπορούμε άλλα λόγια, υποσχέσεις, και να καίγονται συνάνθρωποί μας, να πνίγονται εν καιρώ ειρήνης δημότες μας και να μην γίνεται τίποτε από αυτά που έχουν γίνει τόσα χρόνια σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ευρώπη», είπε ο κ. Πατούλης και σημείωσε ότι από το νέο όργανο που ανακοινώθηκε ότι συστήνεται, την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, απουσιάζει η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.

Παρουσίασε τα χαρακτηριστικά που, όπως είπε, πρέπει να έχει η δομή αυτή και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει οργανωμένη εκπαίδευση των ίδιων των πολιτών. Γνωστοποίησε, τέλος, ότι η ΚΕΔΕ σχεδίασε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης μελών της σχολικής κοινότητας, τοπικών φορέων, εθελοντικών ομάδων και των πολιτών, για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από φυσικές καταστροφές.

«Αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας μπορεί να είναι μόνο το αποκεντρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας με διακριτές αρμοδιότητες των δήμων που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν άμεσα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε ότι χρειάζεται η κατάρτιση ενός νέου σχεδιασμού με τρεις τομείς: πρόληψη, προετοιμασία και αντιμετώπιση. Με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι σημείωσε ότι σε αυτήν οδήγησαν οι ελλείψεις, το ασαφές νομικό πλαίσιο και η κακή εκτίμηση.

Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, πρότεινε την επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των δασικών υπηρεσιών και την ανάθεση σε αυτές της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, ζήτησε ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και καθιέρωση της περιφερειακής διακυβέρνησης, ενώ ο γραμματέας της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση, Τάσος Γαϊτάνης, σχολίασε ότι «η ΝΔ πιστεύει στην αλλαγή του πλαισίου της πολιτικής προστασίας, ώστε να υπάρχει ένα ισχυρό πρόσωπο που θα κάνει όλη τη δουλειά και θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και η αυτοδιοίκηση να έχει πολύ μεγάλο ρόλο και μεγάλα περιθώρια να κάνει τη δουλειά αυτή σωστά». Την υιοθέτηση των προτάσεων του πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα πρότεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει