Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αποκεφαλισμός δύο νεαρών από ισλαμιστές στη Σομαλία

Δύο έφηβους αποκεφάλισαν μαχητές της ένοπλης ισλαμιστικής σομαλικής παράταξης, αλ Σεμπάμπ, στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, όπως δήλωσε μια ακτιβίστρια χθες. Το γεγονός αυτό καθιστά σαφές ότι συνεχίζουν να έχουν την δυνατότητα να δρουν στην πόλη, παρά την αποχώρησή τους από τμήματά της.

Τουλάχιστον άλλοι επτά νεαροί έχουν αποκεφαλιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, όπως δήλωσε η Φαρτούν Αμπντισαλάν, της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Elman», μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η οργάνωση των ανταρτών απέσυρε τους μαχητές της από τμήματα του Μογκαντίσου, καθώς η τελευταία φάση του πολέμου, το αντάρτικο των τελευταίων τεσσάρων ετών εναντίον του στρατού της χώρας και των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης, πήρε νέα τροπή.

Οι αναλυτές δεν συμμερίζονται πάντως το αισιόδοξο κλίμα και επισημαίνουν, ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου προτού οι ισλαμιστές ανασυνταχθούν κι επιστρέψουν.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν στο Reuters, ότι μαχητές της αλ Σεμπάμπ στέλνουν μηνύματα σε όλη την πόλη χρησιμοποιώντας τα ηχεία των τζαμιών. Στα μηνύματα αυτά, καλούν τους υποστηρικτές τους να αποκεφαλίζουν τους κατασκόπους και τους εχθρούς τους.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι (τα μέλη της Σεμπάμπ) θέλουν να συνεχίσουν το αντάρτικο… οι αποκεφαλισμοί έχουν σκοπό να κατατρομοκρατήσουν τους κατοίκους, ώστε κανείς να μην τολμήσει να στραφεί εναντίον τους», είπε η Αμπντισαλάν. «Δυο αποκεφαλισμένες σοροί νεαρών αγοριών, εγκαταλείφθηκαν στο πρώην εργοστάσιο ζυμαρικών και στην αγορά ζώων χθες (Πέμπτη)», πρόσθεσε.

Ένας άνδρας 19 ετών, από το χωριό Γκαράς Μπαλεϊλάτ, 13 χλμ. βορειοδυτικά του Μογκαντίσου, βρέθηκε αποκεφαλισμένος την Πέμπτη, όπως επιβεβαίωσε συγγενής του. «Η Σεμπάμπ αποκεφάλισε τον εξάδελφό μου, Καντάρ Ομάρ Σιγιάντ, χθες (σ.σ. την Τετάρτη). Τις τελευταίες ημέρες, η οργάνωση ανακοινώνει αποκεφαλισμούς σε τεμένη στην πόλη. Είπαν ακόμα και ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στα τζαμιά είναι άπιστοι», ανέφερε ο Μοχάμεντ Σιγιάντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μασκοφόροι άρπαξαν τον εξάδελφό του την Τετάρτη, τον έβαλαν σε ένα όχημα και έφυγαν προς την κατεύθυνση της συνοικίας Ντέιναϊλ. «Την Πέμπτη, το αποκεφαλισμένο πτώμα του βρέθηκε στην αγορά των ζώων. Τα χέρια και τα πόδια του ήταν δεμένα», είπε. «Όλοι έχουν τρομοκρατηθεί… το μόνο ερώτημα είναι ποιον θα αποκεφαλίσουν κατόπιν», κατέληξε.

Οι μαχητές της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ («η Νεολαία», στα αραβικά) εφαρμόζουν μια εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή της Σαρίας, του ισλαμικού νόμου, και συχνά προβαίνουν σε αποκεφαλισμούς και ακρωτηριασμούς στις περιοχές που ελέγχουν, στο μεγαλύτερο δηλαδή μέρος της νότιας και κεντρικής Σομαλίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει