Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αποχαιρέτησαν τον Αναστάσιο Πεπονή (Photos)

ΕΝΤΟΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό προ 18ετίας

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού κηδεύτηκε σήμερα από το Α’ νεκροταφείο ο ευπατρίδης και Νέστορας της πολιτικής Αναστάσιος Πεπονής, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν τρεις ημέρες σε ηλικία 87 ετών.

Τον φίλο τους, Σάκη, αποχαιρέτησαν συνάδελφοί του πολιτικοί, απ’ όλα τα κόμματα, συνεργάτες και συγγενείς, οι οποίοι θυμήθηκαν την συμβολή του στην πολιτική ζωή του τόπου.

Στους επικήδειους που εκφώνησαν τόσο ο Δημήτρης Ρέππας όσο και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, σημείωσαν το μεγάλο έργο αλλά και μια ηθική στάση απέναντι στην πολιτική δράση που αφήνει σαν παρακαταθήκη ο Σάκης Πεπονής και επεσήμαναν την σφραγίδα που έχει αφήσει στην πολιτική ζωή.

Ο Αναστάσιος Πεπονής, από το 1977 εκλέγονταν συνεχώς βουλευτής μέχρι και το 1996 και η συμμετοχή του στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε από αποτελεσματικότητα, καθώς προώθησε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως η καθιέρωση αδιάβλητων διαδικασιών για τις προσλήψεις στο δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ, οι 8 πρώτες συμφωνίες για την εισαγωγή στην Ελλάδα φυσικού αερίου από την τότε Σοβιετική Ένωση και την Αλγερία και η αναμόρφωση της ελληνικής τηλεόρασης.

Υπέρμαχος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ξεκίνησε την πολιτική του δράση ως φοιτητής στην Κατοχή και αργότερα στην νεολαία του κόμματος του Νικολάου Πλαστήρα, απ’ όπου διεγράφη γιατί διαφώνησε με την εκτέλεση Μπελογιάννη.

Πριν από τη δικτατορία ανέλαβε την διεύθυνση του εθνικού ιδρύματος Ραδιοφωνίας, καθιερώνοντας τη δημοτική γλώσσα. Τον Ιούλιο του 1965 αντιτάχθηκε στο βασιλικό πραξικόπημα, μεταδίδοντας από το κρατικό ραδιόφωνο το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου εναντίον των ανακτόρων. Το 1967 πέρασε στον αντιδικτατορικό αγώνα, καταδικάστηκε από το στρατοδικείο, φυλακίστηκε και εν συνεχεία εκτοπίστηκε δυο φορές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κεντρική φωτογραφία, όπως και άλλη μία, του παρελθόντος, που ακολουθεί, αποθανατίζουν συνέντευξη του Αναστάση Πεπονή στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουμιώτη, το 1993.

2.jpg

files_images_kideia peponi1.JPG

Μπορεί επίσης να σας αρέσει