Απόσπαση αρχαιοτήτων από τις «Σκουριές» Χαλκιδικής για την ανάδειξή τουςΣε χώρο που θα αναδειχθεί η σπουδαιότητά τους θα μεταφερθούν τα αρχαία ευρήματα που εντοπίστηκαν στη θέση «Σκουριές» Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Αυτή η απόφαση πάρθηκε την περασμένη Τρίτη, προκειμένου να μεταφερθούν τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ευρήματα, μόλις ένα χιλιόμετρο από τις Σκουριές και συγκεκριμένα στη θέση «Κόνιαρη».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ευρημάτων στις «Σκουριές», που πιστοποιούν το διαχρονικό μεταλλουργικό ενδιαφέρον στην περιοχή από τον 2ο αι. π.Χ., εκτός από τα κατάλοιπα κτιρίου και τη μικρή λιθόστρωτη επιφάνεια, έχουν βρεθεί λάκκοι και πασσαλότρυπες, καθώς και αρκετά κινητά ευρήματα, όπως ακροφύσια φυσερών, τα οποία διοχέτευαν οξυγόνο στον κλίβανο, τμήματα από οινοχόες κι ένας «θησαυρός» 12 νομισμάτων. Στη θέση όπου θα μεταφερθούν έχουν αποκαλυφθεί αρχαία του 6ου αι. μ.Χ., μεταξύ των οποίων κι ένα αψιδωτό κτίριο, τα οποία φαίνεται να είχαν σχέση με τη μεταλλουργία.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, 08:07

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει