Απόφαση του υπουργού Άμυνας για μεταβίβαση κονδυλίων στην κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το ΜεξικόΟ Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάρκ Έσπερ ενέκρινε την διάθεση κονδυλίων αμυντικών κατασκευών οικονομικού ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την χρηματοδότηση της κατασκευής 11 υποδομών που σχετίζονται με το τείχος ασφάλειας στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, σύμφωνα με αμυντικούς αξιωματούχους, αλλά και μία επιστολή του Έσπερ προς την Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας, που βρίσκεται στην κατοχή του CNN.

Στην επιστολή αυτή, ο Έσπερ ενημερώνει το Κογκρέσο ότι «έχει αποφασίσει πως η κατασκευή 11 στρατιωτικών υποδομών κατά μήκος των διεθνών συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων σε σχέση με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Η επιστολή αυτή δεν περιέχει την λέξη «τείχος» σύμφωνα με το τυπικό των ανακοινώσεων του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αλλά λεπτομέρειες για το πως θα δαπανηθούν τα χρήματα για έργα περίφραξης σε αρκετές συνοριακές περιοχές.

Η ανακοίνωση αυτή, υλοποιεί μία υπόσχεση που είχε δώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Φεβρουάριο για την μεταβίβαση κονδυλίων από τις αμυντικές κατασκευές, στην κατασκευή του συνοριακού τείχους. Η υπόσχεση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση του Κογκρέσου όταν έγινε αρχικά γνωστή, ενώ μόλις πρόσφατα τεκμηριώθηκε από μία νομική γνωμοδότηση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Έσπερ ως «ένα χαστούκι στο πρόσωπο» του προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Η απόφαση θα πλήξει σημαντικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί με στόχο την υποστήριξη του προσωπικού σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη, στην επικράτεια των ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο,» έγραψε ο Σούμερ σε μία ανακοίνωσή του.

«Είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των μελών των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν την πατρίδα μας κι ο πρόεδρος Τραμπ έχει την πρόθεση να κανιβαλίσει μέσω της διάθεσης στρατιωτικών κονδυλίων για την ενίσχυση του εγώ του και για ένα τείχος, για το οποίο είχε υποσχεθεί ότι θα πληρώσει το Μεξικό για την κατασκευή του».

Ο Σούμερ υποστήριξε ότι τα κονδύλια που χάνονται από τις προγραμματισμένες δαπάνες αμυντικών κατασκευών θα καθυστερήσουν την κατασκευή σημαντικών υποδομών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Νέα Υόρκη, όπως, η Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο Γουέστ Πόιντ.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζακ Ριντ που είναι υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στην Γερουσία καταδίκασε επίσης, την εξέλιξη αυτή.

«Οι προσπάθειες του προέδρου Τραμπ για την μετανάστευση έχουν αποτύχει από την πρώτη ημέρα. Σήμερα [χθες] ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να πάρει οικονομικούς πόρους από τους στρατιώτες μας και τα θύματα [φυσικών] καταστροφών και να τους κατευθύνει στην προσπάθεια προστασίας της δεξιάς πολιτικής πτέρυγας του. Ταυτόχρονα, αυτό μπορεί να θέσει Αμερικάνους σε κίνδυνο,» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

«Δεν είναι μόνο μία προσπάθεια μεταφοράς κονδυλίων, αλλά μια προσπάθεια μετατόπισης της εξουσίας μακριά από το Κογκρέσο. Ξεκάθαρα, η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να παρακάμψει την εξουσία του Κογκρέσου, ενώ η παράτυπη αυτή προσπάθεια θα αμφισβητηθεί και θα καταπέσει στα δικαστήρια,» πρόσθεσε ο Ριντ στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει