Αρκάδι, το παγκόσμιο σύμβολο της αυτοθυσίαςΑρκάδι… το όνομα που έγινε θρύλος και συνώνυμο της αυτοθυσίας και της ελευθερίας. Οι Κρητικοί που προτίμησαν να ανατιναχτούν παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων έγραψαν μια ακόμη χρυσή σελίδα στο βιβλίο της ένδοξης ιστορίας μας.

Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου έγινε ένα από τα παγκόσμια σύμβολα της αυτοθυσίας, του αγώνα για την ελευθερία και είναι εδω για να μας υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες έχουν βαθιά ριζωμένα μέσα τους τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας και προτιμούν να πεθάνουν ελεύθεροι από το να ζουν σκλαβωμένοι…

Δείτε το βίντεο:

Ήταν Νοέμβριος του 1866 όταν η Κρήτη προσπαθούσε ακόμα να απελευθερωθεί από την τούρκικη σκλαβιά και να ενωθεί με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα.

Λίγο έξω από το Ρέθυμνο στην μονή Αρκαδίου ήταν το στρατηγείο των Κρητών επαναστατών της περιοχής . Εκεί είχαν οχυρωθεί περίπου 1000 άνθρωποι με τους 250 να είναι ετοιμοπόλεμοι ενώ οι υπόλοιποι ήταν γυναικόπαιδα ηλικιωμένοι.

Προσπαθούσαν να αποκρούσουν την πολιορκία των τούρκων που με 15.000 στρατιώτες και βαρύ οπλισμό τους σφυροκοπούσαν λυσσαλέα.

Όταν την δεύτερη μέρα γκρεμίστηκε το Δυτικό τείχος της Μονής όρχησαν να μπαίνουν οι τούρκοι να σφάζουν και να λεηλατούν.

Το οχυρό είχε ”πέσει” δεν είχαν πει όμως την τελευταία τους λέξη οι Κρητικοί που ταμπουρώθηκαν στην γεμάτη εκρηκτικά μπαρουταποθήκη και πήραν την ηρωική απόφαση να ανατιναχτούν και να πάρουν μαζί τους στον θάνατο όσους περισσότερους τούρκους μπορούσαν…

Προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθεροι αντί να ζήσουν σκλαβωμένοι! Η θυσία αυτή έγινε θρύλος και κατάφερε να συγκλονίσει και να ευαισθητοποιήσει ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και τις μεγάλες δυνάμεις που μέχρι τότε ήταν αδιάφορες .

Προσωπικότητες όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Τζουζέπε Γκαρμπάλντι αμέσως στήριξαν τον αγώνα των επαναστατών και δημιουργήθηκε ένα κύμα συμπαράστασης που συντέλεσε καταλυτικά στην πολυπόθητη λευτεριά του τόπου μας… Τιμή και δόξα στους ήρωες που πέθαναν για να χαιρόμαστε ελεύθερη την Πατρίδα μας…

Πηγή: cretapost.gr


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018, 17:06

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει