Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αρχαίο ελληνικό νόμισμα δημοπρατήθηκε για 479.000 δολάρια! (photo)

Ένα αρχαίο ελληνικό νόμισμα πωλήθηκε σε δημοπρασία στο ποσό των 479.000 δολαρίων, μια τιμή που καταγράφεται ως παγκόσμιο ρεκόρ για αυτό το είδος των δημοπρασιών.

Την ίδια ώρα που το έγκυρο οικονομικό περιοδικό Economist σε πρωτοσέλιδό του δείχνει την κατάρρευση του ευρώ, σε διεθνείς οίκους για δημοπρασίες, «αναβίωσαν» αρχαία ελληνικά νομίσματα σπάζοντας όλα τα ρεκόρ με τις τιμές που απέσπασαν.

1.jpg

Το νόμισμα από την αρχαία Γόρτυνα, στην Κρήτη που χρονολογείται περίπου στα 360/50 – 322π.Χ αναπαρίσταται ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης από τον σε μορφή ταύρου, Δία.

Ζυγίζοντας 11,52 γραμμάρια, είναι το πιο εκλεπτυσμένο, από τα τρία νομίσματα που έχουν διασωθεί στην κατηγορία του. Το πιο εντυπωσιακό και ασυνήθιστο σε αυτό είναι οι μεταμφιέσεις που παίρνει ο Δίας, στη μια όψη σαν αετός και στην άλλη σαν ταύρος, προκειμένου να προσεγγίσει την μισόγυμνη Ευρώπη που παρουσιάζεται καθισμένη σε ένα δέντρο (πιθανότατα ιτιά), με το δεξί χέρι να σηκώνει ένα πέπλο και το αριστερό να κρατάει ένα αετό. Στη πίσω πλευρά του νομίσματος, παρουσιάζεται ο Δίας μεταμφιεσμένος σαν ταύρος έτοιμος να πλανεύσει την Ευρώπη.

Έτσι έκλεισε η δημοπρασία αρχαίων ελληνικών νομισμάτων που διεξήχθη από τον οίκο Morton & Eden LTD σε συνεργασία με τoν διεθνούς φήμης οίκο Sotheby’s.

Στο σύνολο, τα αρχαία νομίσματα που δημοπρατήθηκαν (ανάμεσά τους ένα τετράδραχμο από τις Συρακούσες, τετράδραχμο από τη Ρόδο κ.α) συγκέντρωσαν το ποσό των 4 εκ. στερλίνων, υπερβαίνοντας τον αρχικό υπολογισμό που είχαν κάνει οι οίκοι, κατά περίπου 3 φορές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει