Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ασφυξία σε όλη την Ευρωζώνη

Καθώς η κρίση χρέους επεκτείνεται με ταχύτητα στον πυρήνα της ευρωζώνης, ισχυρά κράτη και οι τράπεζές τους ασφυκτιούν, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, καθώς η διατραπεζική αγορά παγώνει.

Χθες η Standard & Poor’s υποβάθμισε το Βέλγιο, ενώ η Ισπανία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια. Έτσι, τα πιστωτικά ιδρύματα προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα χορήγησε 247 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό της τελευταίας διετίας.

Όπως γράφει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», οι ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες δανείζουν με εξαιρετική φειδώ η μία μετά την άλλη και προτιμούν να εμπιστεύονται τα κεφάλαιά τους, στην ασφάλεια της ΕΚΤ.

Η αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να δώσουν απάντηση στην κρίση χρέους εξακολουθεί να τροφοδοτεί την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των κρατών.

Έτσι, οι αποδόσεις του 2ετούς ιταλικού ομολόγου ξεπέρασε την Παρασκευή το 8%. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης τα επιτόκια της Ισπανίας και του Βελγίου, ενώ το ευρώ διολίσθησε κάτω από τα 1,33 δολάρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει