Αυτό που συνέβη στην Αμερική, είναι τραγωδία


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020, 10:00

Η αναταραχή και οι φωνές – όπως ακούστηκαν – σβήνουν. Οι Καπιταλιστές απομακρύνονται, σε αυτήν την άρρωστη, χτυπημένη χώρα, τυλιγμένη σε έξαλλη σύγχυση, δικαιολογημένη οργή, παθιασμένη και αντανακλαστική βία καθώς μετατοπίζει η εστίασή της σε φρικιά.

Τι άλλαξε; Γιατί δεν λειτουργούν πλέον οι παλιοί τρόποι κριτικής σ΄αυτή την χώρα; Επειδή το πνεύμα, το χιούμορ και η ειρωνεία χάνουν κάθε αποτέλεσμα όταν η η ουσιαστική αλλαγή δεν είναι πλέον κατανοητή στην Αμερική.

Δεν υπάρχει καμία απόλαυση, καμία ικανοποίηση, καμία υπερηφάνεια στο γελοίο μιας απροκάλυπτης τραγωδίας και αυτό που συνέβη στην Αμερική είναι μια τραγωδία. Το να διασκεδάζεις, να σατιρίζεις, να το λαμπρό έξυπνα, σαν να υπήρχε ένας σκοπός σε αυτό το γελοίο είναι πολύ λυπηρό, πολύ ζοφερή μια άσκηση για να δικαιολογήσεις.

Η βασική αιτία είναι  πως το σύστημα – φαντασιωμένο, μυθολογικό – χτισμένο πάνω στην αδικία, την ανισότητα και τα μηχανικά προνόμια- με μια βαθιά και σιωπηρή υποκρισία που ακόμη και οι προμηθευτές της δεν μπορούν να κατανοήσουν. Τα θεμέλιά της τοποθετήθηκαν σε βάσεις γενοκτονίας, δουλείας και εξουσιοδοτημένης ολιγαρχίας και το έθνος που βασίστηκε και δημιουργήθηκε εξελίχθηκε ακριβώς όπως του έμελλε να κάνει.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της προεδρίας του Τραμπ, αναγκάστηκαν να βάλουν στο προσκήνιο, τη φρικτή ψευδαίσθηση και την ασχήμια που η βαθιά διεφθαρμένη πολιτεία έχει κάνει χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αποτυχημένου κράτους.

Ωστόσο, αυτά τα χρόνια της εποχής του Trump δεν έχουν αλλάξει κάτι σημαντικό, ούτε έχουν παρεκκλίνει από τον σκοτεινό, χαρακτήρα της περιβόητης ιστορίας της χώρας. Το θαμπό, πυκνό και βασικό τους κακό ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα δεκαετιών ακατέργαστου εγκλήματος.

Οι Αμερικανοί, από καιρό διδάχτηκαν ότι ήταν ανώτεροι άνθρωποι στο πιο δίκαιο, έντιμο, σοφό, ηρωικό έθνος στη γη. Αλλά έσπασε την πίστη τους, σταδιακά, ενάντια στη θέλησή τους, δεκαετίες εγκληματικότητας.

Επρόκειτο για αιματηρή ανηθικότητα της Αμερικής σε ολόκληρη τη γη, καθώς η κυβέρνησή της συνεργάστηκε και κάλυψε δεκάδες από τους πιο βάναυσους, άθλιους, δολοφονικούς μανιακούς που έζησαν, εξοπλίζοντας τα αστυνομικά κράτη τους.

Για γενιές, η οικονομική ασφάλεια των εργαζομένων υπονομεύτηκε ενεργά και οι μισθοί τους διαβρώθηκαν από τη δική τους εταιρική κυβέρνηση. Τους είπαν ότι δεν υπήρχαν χρήματα για κοινωνική ευημερία.

Εξαπάτηση και δολοφονία στο εξωτερικό απάτη και συντριπτική τιμωρία στο εσωτερικό: Αυτές είναι οι πραγματικότητες καθιστούσαν το παραμύθι τόσο μεγάλο και επιμελώς κρυμμένο.

Τώρα, αντιμέτωποι με την πιο δυσοίωνη κοινωνικοπολιτική δυσλειτουργία της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ, και με την επικάλυψη του άγνωστου καταστροφικού δυναμικού του Coronavirus και της βεβαιότητας της ανεξάντλητης κλιματικής καταστροφής που είναι ήδη εμφανής, οι προεδρικές εκλογές του 2020, με την υπέρβαση του μέγιστου από επίσημους, ψεύτικους πολιτικούς και τσαλακωμένα μέσα ενημέρωσης,  βρίσκονται να αντιμετωπίζουν, με οποιονδήποτε τρόπο, το αλληλοσυνδεόμενο σύμπλεγμα επικείμενων καταστροφών.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει