«Αυτό το Σύνταγμα μπορεί να χωρέσει από τον μεγαλύτερο αυταρχισμό έως το μεγαλύτερο ξεγέλασμα του λαού»«Το αστικό Σύνταγμα επιδέχεται ορισμένες αλλαγές, αλλά όχι εκείνη που θίγει τα ιερά και τα όσια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας», τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή, η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Αναφέροντας ότι το ΚΚΕ θα παλέψει για να προστατευθούν ορισμένα λαϊκά δικαιώματα, πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτό το Σύνταγμα μπορεί να χωρέσει από τον μεγαλύτερο αυταρχισμό ως το μεγαλύτερο ξεγέλασμα του λαού».

Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ισότητα των πολιτών» σε μια ταξική κοινωνία, ανέφερε υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος αν «ο λαός έχει δικαίωμα να ανατρέψει το Σύνταγμα και να επιβάλλει ένα άλλο» όπου αντί για καπιταλιστική ιδιοκτησία να υπάρχει κοινωνική ιδιοκτησία και αντί της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» ο εργατικός έλεγχος;

«Όχι δεν μπορεί, γιατί σε αυτό το Σύνταγμα δίπλα στην απατηλή “ισότητα των πολιτών” υπάρχουν και οι διατάξεις για την εθνική ασφάλεια και την δημόσια ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, στη συνέχεια, ότι βάσει των διατάξεων του Συντάγματος ο λαός «μπορεί να επέμβει μόνο όταν απειλούνται τα συμφέροντα της αστικής τάξης».

Αναφέρθηκε στο άρθρο 23 που θέτει περιορισμούς στο δικαίωμα άσκησης της απεργίας, στο άρθρο 28 που επιτρέπει την υιοθέτηση διεθνών συμβάσεων με ισχύ μεγαλύτερη από εκείνη του Συντάγματος καθώς και στο άρθρο 48 περί «καταστάσεως πολιορκίας».

Ειδικά για το άρθρο 28 επισήμανε ότι η ουσία βρίσκεται στο ότι αποτελεί τον ομφάλιο λώρο που επιτρέπει την υπερίσχυση των διεθνών συμβάσεων. Αφ’ ης στιγμής υπάρχει αυτό «η ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή», για την απαραίτητη επικύρωση μπορεί να βρεθεί, τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Η Α. Παπαρήγα είπε επίσης ότι στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής, προσθέτοντας ο λαός να φοβάται την «πολιτική σταθερότητα» καθώς αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο την «κυβερνητική σταθερότητα», αλλά και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τόνισε ότι ο λαός έχει κάθε συμφέρον με το κίνημά του να επιβάλλει «ρωγμές» σε αυτή τη σταθερότητα αν θέλει να αποσπάσει ορισμένες κατακτήσεις και να ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο.

Ανέφερε ακόμα ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος παραβιάστηκε με την διέλευση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων για την επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία, υπενθυμίζοντας ότι τότε μόνο το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στρογγύλευε» τη θέση του, και άλλες πολιτικές δυνάμεις τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της επέμβασης.

Η Α. Παπαρήγα, απευθυνόμενη στην ΝΔ, υπενθύμισε ότι το ’74 και το ’75 «χάιδευε τους αναθεωρητές» κάνοντας και υποδείξεις στο ΚΚΕ για «σύγχρονη αριστερά» και τώρα δήθεν τους «πολεμά» κάνοντας, στην ουσία, «αντικομμουνισμό με προοπτική να τσακίσετε το κίνημα που ο ένας πολεμά με τον αναθεωρητισμό και ο άλλος με άλλα μέσα».

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει