Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αύριο οι διευκρινήσεις για το ειδικό τέλος

Αύριο θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοσθεί το ειδικό τέλος ακινήτων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από τη ΔΕΘ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα διευκρινίσει ζητήματα που αφορούν το ποιος θα επιβαρυνθεί από αυτό, το ύψος της επιβάρυνσης καθώς και τον αριθμό των δόσεων για την καταβολή του τέλους για το 2011.

Ειδικότερα ανοιχτό παραμένει αν το ειδικό τέλος ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν οι ενοικιαστές των ακινήτων οι οποίοι θα παραλάβουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που είναι στο όνομά τους. Έως και χθες στο υπουργείο Οικονομικών δεν είχαν λάβει οριστικές αποφάσεις για το θέμα και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο λέγοντας μάλιστα ότι το μέτρο μπορεί να αφορά τη χρήση του ακίνητου και όχι την ιδιοκτησία. Στην περίπτωση αυτή το ειδικό τέλος θα επιβαρύνει τους ενοικιαστές. Σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προβλέψει μέσω της νομοθετικής ρύθμισης επιβολής του μέτρου την καταβολή του από τους ιδιοκτήτες.

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη αν το τέλος για το 2011 θα καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δυνατότητες της ΔΕΗ να αποστείλει εγκαίρως τους λογαριασμούς με το νέο τέλος στα 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές.

Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η κλιμάκωση των συντελεστών ανάλογα με το ύψος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Παράλληλα δεν έχει αποκλεισθεί ούτε το ενδεχόμενο τα 10 ευρώ το τ.μ για τις ακριβές περιοχές να αυξάνονται ακόμη περισσότερο από ένα ύψος αντικειμενικής αξίας και άνω

Σημειώνεται ότι στόχος είναι ο νέος φόρος να περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς που θα αποστείλει η ΔΕΗ στους καταναλωτές στο τέλος Σεπτεμβρίου, στο τέλος Νοεμβρίου και στο τέλος Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χθες ανακοινώνοντας το μέτρο ότι το τέλος επί των ακινήτων για το 2011 θα καταβληθεί ως και το Φεβρουάριο του 2012 προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα τα έσοδα να συμπεριληφθούν στον φετινό προϋπολογισμό.

Πηγή – NewsBeast

Μπορεί επίσης να σας αρέσει