Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Α. Παπατόλιας προς Υπουργό Παιδείας: “Πέρυσι το επαινούσατε… Φέτος το υποβαθμίζετε;”

Την προγραμματισμένη υποβάθμιση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουρεσίου Πηλίου από 6θέσιο σε 4θέσιο προσπαθεί να αποτρέψει ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Απόστολος Παπατόλιας, στέλνοντας επιστολή στην Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

όπως έχουμε ενημερωθεί, έχει προγραμματιστεί για τη φετινή σχολική χρονιά η υποβάθμιση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουρεσίου (Ανηλίου-Αγ. Δημητρίου-Κισσού) Πηλίου, από 6θέσιο και ολοήμερο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα σε 4θέσιο.

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι το 2ο ΔΣ Μουρεσίου προήλθε από τη συνένωση τριών ολιγοθέσιων σχολείων (Ανηλίου, Αγ. Δημητρίου, Κισσού), στην οποία συναίνεσαν πλήρως οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών του Πηλίου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους μαθητές η καθημερινή μεταφορά τους σε ένα από τα πλέον δύσβατα και επισφαλή οδικά τμήματα του Νομού, αξιολογώντας θετικά τις αυτονόητες εκπαιδευτικές ωφέλειες που θα προκύψουν από ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο.

Επίσης, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι την περασμένη σχολική χρονιά στο σχολείο του Ανηλίου λειτούργησε πιλοτικά ψηφιακή τάξη, την οποία επισκεφθήκατε και εγκαινιάσατε, μετά από σχετική πρόταση της Νομαρχίας Μαγνησίας και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είχαμε αναλάβει για τη στήριξη της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης στο Νομό. Στη δε σχετική συνέντευξη Τύπου είχατε αναφερθεί με ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια στο ιδιαίτερα σημαντικό και πρωτοπόρο εκπαιδευτικό έργο, που συντελείται σε ένα σχολείο που εντάσσεται σε μία ορεινή περιοχή, με εγγενή μειονεκτικά χαρακτηριστικά.

Κυρία Υπουργέ, η υποβάθμιση του 2ου Δ.Σ. Μουρεσίου γίνεται αντιληπτή από τους πολίτες της περιοχής ως ένδειξη χαμηλής αναγνώρισης από την Πολιτεία των πρωτοποριακών εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχονται σ’ αυτό, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις για την ολόθερμη στήριξη αυτών των μοναδικών για τη χώρα πιλοτικών εγχειρημάτων.

Επιπλέον, εάν αυτή η εξέλιξη συνδυαστεί με την υποβάθμιση και του γειτονικού 2ου Δ.Σ. Ζαγοράς-Μακρυράχης, από τριθέσιο σε διθέσιο, τότε καθίσταται απόλυτα δικαιολογημένη η σθεναρή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών του Πηλίου, ενώ παράλληλα υπονομεύεται καίρια η προοπτική και η κοινωνική αποδοχή της συνένωσης των δύο αυτών σχολικών μονάδων στο εγγύς μέλλον.

Κατόπιν των ανωτέρω, γνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ευαισθησίες σας στον κρίσιμο τομέα της ηλεκτρονικής μάθησης, εκφράζω την ελπίδα ότι θα λάβετε υπόψη τις ιδιαιτερότητες που σας επισημαίνω και θα πεισθείτε για την ανάγκη να μην υποβαθμιστεί το Δ. Σ. Μουρεσίου.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκριση.

Δρ. Απόστολος Ι. Παπατόλιας
Επικεφαλής «Θεσσαλών Δύναμη»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει