Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Βίντεο “δια χειρός” του δράστη στο διαδίκτυο λίγο πριν το μακελειό (Video)

Έξι μόλις ώρες πριν το φονικό του ξέσπασμα στο νησάκι Ουτόγια της Νορβηγίας και το Όσλο, όπου συνολικά έχασαν τη ζωή τους 92 άνθρωποι, ο δράστης του διπλού μακελειού, ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο, με το οποίο καλεί σε “πόλεμο” κατά του Ισλάμ. Από το 2009 σχεδίαζε την επίθεση, ενώ προέβλεπε, ότι θα περάσει στην ιστορία, ως “το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις πράξεις του… “στυγερές, αλλά απαραίτητες”. Στους 92 νεκρούς ο μέχρι τώρα απολογισμός, ενώ αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αγνοούμενοι, που εκτιμάται πως πνίγηκαν, κατά την προσπάθειά τους να αποδράσουν από την “κόλαση” του Ουτόγια.

Στο βίντεο εμφανίζονται φωτογραφίες του 32χρονου δράστη, Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ενώ στο τέλος του παρουσιάζεται φορώντας στολή δύτη και κρατώντας ένα αυτόματο όπλο.

Οι φωτογραφίες εμφανίζονται στο τέλος του σχεδόν 12λεπτης διάρκειας βίντεο με τον τίτλο “Ιππότες Σταυροφοριών 2083”, ενώ οι ίδιες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο βίντεο είχαν αναρτηθεί και στη σελίδα του στοFacebook, η οποία φυσικά έχει κλείσει.

Σε βάρος του 32χρονου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και για τις δύο επιθέσεις, ενώ ερευνάται από τη νορβηγική αστυνομία, εάν είχε και συνεργούς.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος του δράστη, ο ίδιος χαρακτηρίζει “στυγερές, αλλά απαραίτητες” τις πράξεις του.

“Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες”, δήλωσε ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα (25/07) και τότε οι δικαστικές αρχές θα αποφασίσουν εάν ο ακροδεξιός Νορβηγός, θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης.

Προετοιμαζόταν από το φθινόπωρο του 2009

Σημειώσεις που ο ίδιος είχε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο 32χρονος προετοιμαζόταν για την επίθεση από το φθινόπωρο του 2009.

Μέσα σε 1500 σελίδες, τις οποίες έχει στη διάθεσή του το γαλλικό πρακτορείο , ο 32χρονος Νορβηγός αναφέρει, πως “η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες”, ενώ πίστευε ότι θα καταγράφονταν στη συνείδηση του κόσμου “ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Μία ευρωπαϊκή αντισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε το Σάββατο (23/07), ότι ο συλληφθείς είχε επιχειρήσει να εγγραφεί στη σελίδα της στο Facebook, αλλά είχε απορριφθεί εξαιτίας των νεοναζιστικών του διασυνδέσεων.

Ο Αντερς Γκρέιβερς, ιδρυτής της οργάνωσης “Σταματείστε την Ισλαμοποίηση της Ευρώπης”, είπε ότι οΜπρέιβικ είχε κάνει αίτηση πριν από 18 μήνες.

Ο Μπρέιβικ είχε πει σε ανάρτησή του στο Ιντερνετ τον Δεκέμβριο του 2009, ότι είχε συζητήσει με την οργάνωση, αλλά ο Γκρέιβερς απάντησε ότι η οργάνωση δεν έχει καταγράψει κάτι τέτοιο.

“Δεν είχε έρθει ποτέ σε επικοινωνία μαζί μας και δεν μας είχε ποτέ δώσει κάποια συμβουλή”, είπε οΓκρέιβερς, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν να είχε συμμετάσχει σε κάποια διαδήλωσή τους.

Πρόσθεσε δε, ότι ένα από τα μέλη της οργάνωσης στις Νήσους Φερόες είχε ελέγξει τους “φίλους” τουΜπρέιβικ στο Facebook και είχε διαπιστώσει ότι ένας από αυτούς χρησιμοποιούσε ως φωτογραφία στο προφίλ του μία του Δανού νεοναζί ηγέτη Γιόνι Χάνσεν.

Η οργάνωση, η οποία υποστηρίζει ότι διαθέτει 30.000 οπαδούς στο Facebook, ιδρύθηκε από τονΓκρέιβερς και τον Γκας το 2007 με στόχο “να εμποδίσει το Ισλάμ να μετατραπεί σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη”.

Ο Γκας είπε ότι η οργάνωση δεν είναι πολιτική και είναι αντίθετη τόσο στο Ισλάμ όσο και στο ναζισμό.

Δείτε το επίμαχο βίντεο:


Μπορεί επίσης να σας αρέσει